”Äsch, det är väl bara att säga nej tack”

En kommentar till mitt senaste inlägg om ohälsohets här på PT På Riktigt löd ungefär enligt ovan. Det finns rätt många där ute som inte anser att det gör så vidare värst mycket vad folk väljer att peta i sig. Visst, det är ett fritt val. Själv göra, själv ha osv. MEN…

I år kommer fler dö av hjärt- och kärlsjukdom än av något annat i det här landet. 1,9 miljoner är drabbade.  Få saker påverkar risken att dö i nämnda sjukdomar mer än vår livsstil. När skitmat blir regel istället för sällsynta undantag får vi problem. Vi har problem. Våra matvanor påverkar vår vikt och vår vikt påverkar hur fysiskt aktiva vi är.

Än en gång – worldvide går årligen 5 000 000 en för tidig död till mötes pga fysisk inaktivitet. Det här är allvar, inget klämkäckt trams om hur kul det är med rörelseglädje och att frukt är godis.

Vi har alla ett eget ansvar och ett eget val, det är jag den förste att slå fast och helt ärligt är jag rätt ointresserad av hur många semlor eller annan skit min omgivning väljer att äta eller väljer att låta bli.

Men underskatta inte betydelsen av vad vi väljer att peta i oss har för folkhälsan.

Som det är i dag är det betydligt lättare, mer tillgängligt och i många fall billigare – att äta skräp. Det är ju helt åt helskotta! Varför inte göra vad vi kan för att göra de sunkiga valen – svårare, inte lika tillgängliga och dyrare?

De lär sälja ändå, just pga av att vi har alla en fri vilja och ett eget ansvar.

Att säga ”Äsch, låt det va. Det är väl bara att säga nej tack!” då har man inte riktigt fattat vad som står på spel och det visar även att man inte har speciellt stor koll på eller förståelse för vilken kamp många måste bedriva varje dag, för att komma ur sunkiga matvanor.

Det handlar ytterst sällan om att man inte vet vad som är bra eller dåliga matval. De allra flesta ”vet ju egentligen men….” det är ju så svårt. Svårt just på grund av den miljön vi har runt omkring oss.

I morgon är det Fettisdagen – imorgon. Men skiten har flödat sen trettonhelgen ta mig tusan. Och det räcker det inte med en vanlig semla – nu är det Muffla (sablans ord alltså), det är chokladsemla, det är nån jäkla grön skapelse, det är semmelwrap och semlor gjorda på kanelbullar och chokladbollar. Fantasin flödar då nåt kopiöst när det kommer till sötma och fetma i kombination. Ät semla i morgon om du vill och tycker det är gott, ha inte dåligt samvete över det för tusan! Det är inte det jag är ute efter, men detta i kombination med att vi alla måste fira att det är fredag varje vecka, den stora högtiden Melodifestivalen som pågår i 6 eller är det 7 veckor, samt då allt det där som vi råkar peta i oss i förbifarten för att det är tillgängligt och vi liksom ännu en gång glömt planera middagen/lunchen idag igen. Alltså igen, vi har ett problem när de sunkiga valen blir regel och inte undantag…

Ps. Bara som tillägg- kroppen gör ingen skillnad på vilken dag i veckan det är, den reagerar likadant för chips och skit på en fredag som på en vanlig måndag..

Plus att vi numera inte vet skillnaden mellan vanlig fysisk aktivitet och träning. Bara för att träningstajtsen åker på blir inte promenaden eller vad vi sysslar med, högintensivt och energikrävande. Vi har en ofantligt god förmåga att överskatta våra fysiska prestationer och underskatta mängden energi vi petar i oss. Hur vet jag det? Jo, vi förbättrar inte vår fysiska form precis. Numera är det så att det räknas som ”normalt” att man som 60åring väger mer än som 40åring. Normalt men inte naturligt, då det finns inga som helst fysiska orsaker till det, muskelmassan har ju dessutom en tendens att krympa så logiskt vore det motsatta.

På onsdag är det Askondagen, undrar hur länge vi tänkt fira den. Vet du inte vad den står för? 40 av 46 dagar av fasta (ok att äta på söndagar)  innan påsk då frosseriet breder ut sig igen. Askondagen – en dåligt hypad tradition, kan jag tycka.

//Carolin Helt, Int Lic PT, som helst skippar både skitmat och fasta

Läs  Sluta ohälsohetsa  <-

Kommentarsfunktionen är avstängd.