Äru sur? Dags att ”basa” kroppen? eller inte…

En nygammal diet hamnade på framsidan av en av de mer populärare damtidningarna för några veckor sedan. ”Därför ska du leva mer basiskt” ”..varför en bra balans mellan syra och bas kan få oss att må bättre” Basa kroppen? Vad fasiken är det? Och är det till någon som helst nytta för oss?

”Många är i dag ”försurade” och det kan vara orsaken till att du har en dålig matsmältning, tarmbesvär, lider av förstoppning eller candida, dras med övervikt eller känner dig trött och energilös.

Den mat vi äter är antingen sur (lågt pH), neutral eller basisk (högt pH). Men äter man en kost som saknar basgörande ingredienser, till exempel mycket snabbmat och sockerrika livsmedel, och dricker kaffe och alkohol, blir det mycket syra i kroppen. Det kan balanseras av grönsaker och frukt. Så gott som alla råa grönsaker, rotfrukter, frukter och bär (även citrusfrukter) – är basiska.”

Ovanstående stod att läsa i tidningen Tara för ett tag sedan. Ja, det är väl kanske ingen större nyhet att sockerrika livsmedel, snabbmat och alkohol får oss trötta, feta och försämrar matsmältningen. Att grönsaker, rotfrukter, frukt och bär är fulla av nyttigheter och bra matval för den som vill hålla eller gå ner i vikt känns väl inte heller det som någon nyhet, eller har jag missat nåt?

Men att orsaken skulle vara att de förstnämnda livsmedlen är försurande, det vete tusan…

pH-7 är neutralt, ett pH under 7 är surt och ett pH över 7 är basiskt. Vårt blod har ett naturligt pH-värde på ca 7,4 och är alltså basiskt. Det finns mat som är sur och mat som är basisk men blodet håller samma pH-värde nästan oavsett hur vi lever. Maten vi petar i oss hamnar rätt rask i magsäcken.  Magsäckens slemhinna innehåller körtlar som bildar magsaft, som hjälper till att bryta ner maten. Magsaften består av bland annat av saltsyra som gör maginnehållet mycket surt, rent av skitsurt. pH-värdet, är så lågt som 1,5-2,0. ALLT blir surt i magsäcken, ändå lyckas vi behålla blodet basiskt. Kroppen rasande skicklig på att  reglera syra-basbalansen på egen hand.

Det finns ännu så länge inga vetenskapliga studier som visar att maten vi äter rubbar  syra-basbalansen och att det skulle vara orsaken till symptomen som anges i tidningen jag nämnde ovan.

Däremot finns det mängder med bevis för att socker, raffinerade kolhydrater, sunkiga fetter, alkohol – skräpmat helt enkelt och överätning av dessa,  inte är någon hit för vare sig hälsan eller vikten.

”Men” säger nån ”spelar det nån roll egentligen? Det är väl bra om folk slutar äta socker och annat skräp oavsett orsak”

Tja det skulle man ju kunna tycka. Men alla de här olika förklaringsmodellerna kring varför vi mår dåligt pga det vi äter gör det här med ätandet onödigt krångligt.

Ena stunden är det kolhydraternas fel, andra gånger är det gluten, eller mjölkprodukter, att vi äter varje dag, att vi äter för sällan, det är vårt DNA det beror på, vår blodgrupp eller i detta fall att vi skulle vara försurade.

Så dumt när är det vi borde fokusera på är att äta näringsrik mat i lagom mängd och skippa den uppenbara skräpmaten…

 

Alla de här metoderna det gör det inte bara onödigt krångligt, de verkar något fördummande. Vii vet nog egentligen vad som är orsaken till att vi inte mår eller håller den form vi vill men om vi skulle kunna hitta en alternativ orsak vore det ju rackarns trevligt, eller hur?

KISS – Keep It Simple Stupid, min favoritmetod för både träning  och  födointag. Att helt enkelt se till att äta mat gjord på näringsrika råvaror i stället för färdiga livsmedel, så långt det är möjligt. Tja, då slipper man undan en rasande massa skräp och blir inte surare än nödvändigt någonstans alls faktiskt..

 

//Carolin Helt, Int Lic PT & Kostrådgivare.  Inte speciellt sur 😉

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.