2 Påminnelser i Påsk..

Hälsotipsen haglar men jag tror faktiskt att de allra flesta inte behöver fler tips – de vet redan. Det behövs bara lite påminnelser då och då.. Så 2 ynka pynka Påskpåminnelser bjuder jag på denna Skärtorsdag..

Påskpåminnelse nr 1 – Ät ÄGG.

Ägg som kommer ur en svensk hönas anus, inget chokladtramsande, det behövs det knappast tipsas om nämligen.

Varför äta ägg? Skälen till att äta ägg varje dag är  många. Ägget innehåller allt som behövs för att bli en hel höna (eller tupp) och det i stort sett bara är C-vitamin och kolhydrater som saknas ?

100 gram ägg innehåller i snitt:

  • 141 kcal • 12,6 g högkvalitativt protein • 10,1 gram fett fördelat på 4.5 gram enkelomättat fett, 2,8 gram mättat fett och 1,2 gram fleromättat fett • 0 kolhydrater

Näringsinnehållet i ägg påverkas av näringsinnehållet i hönans mat, det kan därför skilja något mellan ekologiska ägg och konventionella ägg och om hönorna får var ute och sprätta runt sommartid.

Ägg är en källa till vitamin E, vitamin A, vitamin B12, vitamin B6, vitamin D3 zink, folat, selen, jod med mera. C-vitamin är i stort sett det enda som ägg inte innehåller.

”Men kolesterolet då? Är det inte farligt för kolesterolet?”

Ägg innehåller kolesterol, jajamän!  Men det är en gammal seglivad myt att äggätande skulle vara skadligt på grund av just detta.

Vad man kan konstatera är dock att kolesterol är ett kroppseget ämne och produktionen av det påverkas av den mängd kolesterol vi får i oss via kosten. Kroppen har sin egen kontrollmekanism, äter vi livsmedel som innehåller kolesterol sjunker vår egen produktion. Kroppen producerar ca 3gram kolesterol/dygn, om vi äter 5ägg får vi i oss ca 1gram och vår egen produktion hämmas alltså i motsvarande grad.

”Men hur många ägg kan man äta egentligen?” frågas det ofta. Tror bestämt att din mage och omgivning ger dig svaret på den frågan.

Det bästa sättet att främja hjärt-och kärlhälsan är att inte röka,  vara måttlig med alkohol, träna för tusan och se till att äta näringsrik mat. Ägg är riktigt, riktigt näringsrik mat.

Påskpåminnelse nr 2 – Träna för tusan!

Hasa runt på promenader – gör det! Det är ett jättebra sätt att umgås på, ett sätt att transportera sig framåt och ja, motion. Men glöm för tusan inte att träna också. Skillnaden mellan träning och motion är den att träning förbättrar de fysiska kapaciteterna. För den som inte jobbar på det- tja, den kan inte förväntas hindra förfallet som alla över 22år kämpar emot. Hotivation så det förslår!

Tips på enkelt träning som kan göras ute i friska luften eller i vardagsrummet – 10 minutaren, en klassiker!

Ovanstående beskriver inomhusvarianten, görs den utomhus så hoppar vi jämfota framåt och roar grannarna en smula. Svårare än så behöver det inte vara för att få upp pulsen, känna mjölksyran spruta och få lite lyckohormoner i omloppet.

2 Påskpåminnelser är serverade- Ni kan tacka mig sen 🙂

 

//Carolin Helt, Int Lic PT som fö bara längtade efter en sak när jag satt svältande på den där öde ön – Ägg, stekta ägg.

 

 

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.