Xtreme fit Boot Camp

När jag fick uppdraget att testa en träningsform var valet rätt lätt. Helena Adolfsson, en PT klient sedan två år tillbaka, har under våren börjat som instruktör på Xtremefit.

Xtremefit är utomhusträning där man använder sig av militära basövningar med kroppen, stockar, rep, bil- och traktordäck som redskap och det har jag länge varit sugen att testa.

Jag tog med mig Elin, en 34-årig tvåbarnsmamma som har tränat regelbundet i ett halvår ungefär. Hon fick agera försökskanin. Vi valde givetvis en riktigt regnig och kylslagen kväll för att komma i riktig boot-campstämning. När vi närmar oss Tjustkullebacken i Vetlan- da där de höll till för kvällen började jag bli lite orolig. Hur tänkte jag egentligen? Helena, denna tuffa tjej som jag behandlat allt annat än milt under våra PT timmar, hon står där i kamouflagekläder och militärboots. Hon ska alltså köra med mig, helt ombytta roller alltså! Jag har dock läst på, det är Xtremefit Boot Camp Rookie vi ska testa. Det är precis som det låter lämpat för alla, även nybörjare. Ett camp löper över sex veckor, de kör tre pass i veckan, varje vecka höjs nivån och passen blir tuffare ju bättre form deltagarna får. Vår grupp är mitt inne i vecka tre och har alltså varit igång ett tag.

Varmt Välkommen

Martin Carlsson är huvudtränare för passet, han hälsar oss varmt välkomna och frågar om vi har några skador. Det har vi lyckligtvis inte. Min form har han koll på men han frågar Elin hur tränad hon är, om hon är helt nybörjare eller ej. Han förklarar lite hur passet kommer att gå till och lovar hålla lite extra koll på Elin. De är mellan 20-30 deltagare i varje camp men vår grupp är delad på grund av att många jobbar skift. Vi blir en blandad skara på 17 personer under passet, och med blandad menar jag verkligen blandad. Det är en klar kvinnodominans men åldrar och fysisk form skiljer sig åt. En kör dubbla pass för att komma i toppform, en annan har knäproblem och får alternativa övningar, några vill jobba bort sin övervikt och en kille ser ut som han ska tävla i VM i crossfit vilken dag som helst –vilket gäng!

Passet drar igång med uppvärmning. Vi springer i lugn takt mellan konor som är utsatta i början på backen. Under 20-25 minuter varvas löpning i ökat tempo med armhävningar, utfallshopp, plankan, jägarvila och situps. Styrkeövningarna görs med stegrande antal repetitioner, från 15 upp till 20. Alla övningar kan göras lättare eller svårare. Ett par bildäck cirkulerar som vi turas om att springa med och helt plötsligt kommer Martin med ett gigantiskt gummiband som jag får trä på mig som en ryggsäck och dra Martin upp för backen. Helena bidrar hela passet genom att slänga diverse icke komplimanger till mig. Den där militäroutfitten klär hennes personlighet, tänker jag.

Nu är vi varma

Garanterat varma efter den starten delas vi upp i fyra grupper och två olika cirkelpass genomförs. Vi slänger bildäck, lyfter lätta stockar, gör burpees, knäböj, mountinclimbers, dips, armhävningar, välter traktordäck och sitter galet länge i jägarvila. Helena och Martin ser till att vi tar i vårt allra bästa. Jag fick höra efteråt att Elin fått uppmaning att ta det lugnare men det var minsann inte vad de sa till mig. Tvärtom hittade de på sätt att försvåra för mig hela tiden. Stämningen var som man brukar säga –rå men hjärtlig. Passet avslutas med att vi springer/går/lunkar upp för hela skidbacken och ner igen.
”Ni som vill köra den tuffa stigen gör det” skriker Martin. Killen med VM-formen tar den tuffa och givetvis hakar jag på. Jag tror han fuskade för han bara försvann ur mitt synfält efter halva backen. Han måste ha vikit av, eller?
extreme3

Alla kan vara med

Deltagarna har skiftande träningsbakgrund, allt ifrån ingen träningsbakgrund alls till tuff crossfit. Det häftiga med denna typ av träning är att det går att göra alla övningar lite lättare eller mycket svårare vilket gör att alla kan vara med och få fullt ut av passet. Den tuffa inramningen till trots funkar det alltså även för nybörjaren. Blöta, skitiga, svettiga myggbitna och med väldigt gott humör avslutades passet efter 60 minuter. Elin klarade sig galant och meddelade glatt att hon varit med om värre. –Så här ska jag och min man träna i sommar. Jag är peppad till tusen, säger hon!

Martin Carlsson 33 år Instruktör Xtremefit är själv en gammal boxare och numera även crossfit-tränare. Så här säger han. –Jag tycker utomhusträning är roligare plus att jag tränar så här själv. Funktionella övningar utförda i högt tempo med egen kroppsvikt framförallt. Det passar för de allra flesta. Om en övning inte passar för någon deltagare hittar vi en annan eller en lättare variant. Detta är ett Rookie Camp men det kan du köra länge då man kan öka svårighetsgraden på övningarna och öka tempot. Alla grupper är väldigt blandade. Det är löpare, gymråttor, gymnaster och de som inte tränat på länge eller inte speciellt mycket alls. Åldrarna är mellan 18-55 år i de camper vi kör nu. Många lockas av militärstuket.

Varför XtremeFit?

xtreme4Svaren jag fick när jag ställde frågan till hela gruppen innan passet var:

  • Underbart att träna ute.
  • Jag vill gå ner i vikt.
  • Jag vill bli riktigt vältränad.
  • Det ger resultat.
  • Kul att träna i grupp.
  • Jag behöver någon som jagar på mig.
  • Jag gillar inte aerobics och annan gruppträning, men det här är perfekt.

Hur ser upplägget ut?

Jag frågar Helena Adolfsson 41 år, instruktör Xtremefit, hur ett 6 veckors Rookie Camp är upplagt: –Vid första passet på ett camp kör vi ett fystest. Deltagarna springer 2 kilometer i sitt eget tempo, sedan följer övningar med egna kroppen som enda redskap. Armhävningar, situps, upphopp, rygglyft, plankan och jägarvila. De skriver själva upp hur många repetitioner och på vilka tider de gör det på och under campets sista pass görs det igen. Passen som sedan följer innehåller först och främst en lång uppvärmning med löpning och de ovanstående övningarna, mellan 10 – 15 repetitioner som ökas allt eftersom att formen förbättras. Sedan görs övningarna lite svårare och då sänks antalet igen för att sedan långsamt ökas på igen. När fystest nummer två görs under sista passet får alla ett tydligt kvitto på hur deras form har förbättrats. ALLA får resultat. Man jämför endast med sig själv. Tjusningen med Xtremefit är nog framför allt att det är utomhus och det är blandade övningar utan en massa redskap. Det blir en så härlig sammanhållning i gänget och många vill inte sluta när passen är slut.
extreme2

Så säger Elina Oksana, 20 år om Xtremefit

Jag har mest tränat löpning och styrketräning tidigare. Jag är på min femte vecka med Xtremefit. Jag började för jag behövde något annorlunda. Jag hade svårt att hålla motivationen uppe när jag tränade själv på gymmet. Vi peppar varandra plus att instruktörerna skriker på oss, skrattar Elina. Jag både känner och ser en stor utveckling på de här veckorna. Jag är starkare i både i muskler och huvud. Man klarar så mycket mer än man tror.

Så här säger Ulrika Karlsson 42 år om passet

Jag har testat allt möjligt innan – Friskis, spinning, simning, allt möjligt. Jag är en glad motionär, en periodare som är lite ombytlig och gillar att prova nya saker. Att röra på sig är ett sätt att umgås. Xtremefit lät som en utmaning och jag gick på
ett ”Prova på pass”. Det här var jobbigt tänkte jag men det måste jag testa! Jag älskar att det är ute och att instruktörerna peppar en så att man inte ger sig. Jag orkar mer nu! Svårighetsgraden på övningarna ökar och jag fixar det! Konditionen, styrkan och även det mentala har blivit så mycket bättre. Jag utmanar mig själv och fixar det! Jag har problem med ett knä och kan inte göra alla övningar men jag har hela tiden fått alternativ så att jag kan utmana mig själv på min nivå. Instruktörerna har hjälpt mig jättemycket. Det är en väldigt varierad träning och alla pass är olika. Extra kul är att det är så olika åldrar på deltagarna och att det både är män och kvinnor som är med. Alla taggar varandra! Jag ville komma i lite bättre form och det har jag redan gjort.

Kommentarsfunktionen är avstängd.