Vi måste snacka om det här med klädstorlekar…

Nu rasas det till höger och vänster om att storlekarna på kläder är på tok för små. På facebook, i TV- soffor, tja lite varstans i stugorna diskuteras det om att kläderna verkar ha krympt..

Såg nån panel på Nyhetsmorgon för några veckor sedan, där man förfasade sig över att en genomsnitts svenska är 164 cm lång och väger 64kg och skulle därmed vara av strl Large. Tror att det av någon outgrundlig anledning är mer kränkande för en kvinna att klassas som Large än vad det är för en man, för männens vikt eller eventuella problem med klädstorlekar nämndes icke. Att bära kläder av strl Large verkar anses kränkande, genant och ja, på något sätt olustigt. Om man är kvinna då. Tänkte inte gå in på könsaspekten  i denna fråga, den är i och för sig väldigt intressant, återkommer till det en annan gång.
Alltså, jag vet inte jag men blir inte rasandet lite bakvänt? Storlekarna har kanske blivit mindre. Kanske borde de inte heta Small, Medium och Large utan A, B, C osv. Men inget av det där verkar kunna påverka det faktum att vi faktiskt blir fetare. 8 av 10 svenskar är i dag för feta. 641miljoner människor worldwide är idag för feta. Någonstans där känner jag väl ända att det verkliga problemet ligger.

Vi blir större och större- det är ett större problem än att vi mår dåligt över att kläderna blivit mindre.

Man får verkligen se ut precis hur man vill och jag har sagt/skrivit om det förut – det trådsmala och tokdeffade idealet är inte sunt på något sätt. Men det stora folkhälsoproblemet är knappast att så många följer det modet. Det stora problemet är just att vi blir för stora och med en stor kropp följer inaktivitet. Vi blir mer och mer stillasittande ju större vi blir. Inaktivitet dödar. Sitta är det nya röka. På riktigt livsfarligt. Inaktivitet dödar. 5 miljoner människor dör årligen i förtid pga för lite fysisk aktivitet. Det är bra mycket farligare en känslan av eventuell kränkthet för att man har ett L eller XL på etiketten. DET är nåt att rasa över i tv-soffor och på sociala medier. Om ni frågar mig alltså.

Tja, det var väl allt för i dag det..

//Carolin Helt, Int Lic PT som drar allt från S- L i storlek 😉

Kommentarsfunktionen är avstängd.