Vi måste snacka om det här helgunneriet…

Jag har sagt det förr och jag säger det igen – Jag har verkligen världens bästa jobb. Ty, jag jobbar med folk som vill göra en positiv förändring. För det allra mesta är det också väldigt positivt. Men så dyker de upp, dom där som är missnöjda över resultat de inte fått av arbete de inte gjort…

Jo, jag jobbar främst med träning men nu kommer det här vara ännu ett inlägg som handlar om vad vi väljer att peta i oss. För hur mycket jag än skulle vilja att folk bytte fokus och inte bara närde en önskan om att gå ner i vikt, så är det trots allt så att viktnedgång är den absolut mest vanligen förekommande anledning till att folk börjar träna.

Träna bör alla göra, så det är helt klart ett steg i rätt riktning men det stora jobbet för att lyckas gå ner i vikt – det görs genom korrigera födointaget.

Självinsikt om vad som är det egentliga problemet är A & O för att lyckas. Är det chokladen, ja då slutar vi äta den eller hur? Eller i alla fall gör vårt bästa, okej? Är det för mycket mackor, tja så plockar vi bort det och inte potatisen, okej? Alla är med så långt?

Men så har vi då alla dom som har stenkoll på födointaget. Dom för matdagbok via allsköns appar, har koll på grammet vad de stoppar i sig, exakt hur många gram av ditten och datten.

Stenkoll alla dagar i veckan höll jag på att skriva, men det var inte riktigt sant – Man har stenkoll måndag till fredagsfika. Sen räknas ingenting längre..

Då släpper allt för det är ju ändå fredag och man har ju ätit såå bra hela veckan…

Man belönar sitt goda arbete med att inte äta skitmat och äta lagom mycket, med att äta just skitmat och allt annat än lagom.

Som bortblåst är rutinen med stenkoll och det resoneras som om kroppen gjorde skillnad på vilken dag det är och att det liksom inte räknas pga av fredag. Och sen blev det ju både lördag och söndag och man måste ju leva lite också..

Det kanske kan funka att gå ner i vikt på det sättet om man äter typ noll och intet måndag-torsdag, men då har vi lyckats bli ätstörda på riktigt och det är det väl ändå inte värt va?

Dom som inte är hemfallna åt något ätstört beteende väljer då en annan väg och tänker mer långsiktigt och väljer att följa en kostplan med mer vettig kcal- och näringsstatus, som inte utlovar -2kg i veckan. Men vet ni, inte heller en sån kostplan kommer funka om den inte följs 3 dagar av 7.

Och nu kommer det fina vädret och grilloset lägger sig som en dimma över vartenda villakvarter och så rök onsdagen som vanlig veckodag den också.

Man får göra precis hur man vill med det där, men man får inte vara korkad och tro att det inte kommer påverka resultatet.

”Unna, man måste få unna sig!” Jag har sagt det förr och jag, jag inser att jag är tjatig men tjatig är en av mina främsta egenskaper – ät vad du vill, njut av det utan dåligt samvete! Men unna dig de resultat du vill ha. Det räcker dock icke med att bara vilja, man måste ha villighet att göra de ansträngningar som krävs.

Ja, tjatig och skitjobbig är jag och det kan man hantera på tre sätt –

  1. Skrolla förbi och läs inte vad jag skriver
  2. Var inte missnöjd över resultat som inte uppnås av arbete som inte gjorts
  3. men allra helst – GÖR SOM TESAGT

 

/Carolin Helt, Int Lic PT #skitjobbig

Ps.Vad valet av bild har med ämnet att göra får ni fundera på. Förslag kan anges i kommentarsfältet.

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.