Vi kanske inte ska underskatta barns hälsotänk

Jag vet inte hur många som frågat mig om jag kan hjälpa dem och deras barn med hur de ska äta bättre. Såklart att jag kan men vi lever i Sverige och här har vi utbildning i skolorna och i den ligger en del hälsotänk. Barn vill vara friska, de vill få muskler och de vill vara pigga. Jag gav en förälder ett snabbt, och tydligen ett väldigt bra råd. Bilden ni ser blev resultatet och nedan förklarar jag hur vi gjorde.

Fråga ett barn (vi börjar här med yngre barn då. Tonåringar är ett kapitel för sig…)

– Skulle du vilja bli bättre på fotboll eller på gympa? Skulle du vilja klara av matten bättre i skolan? Hade du gillat ifall du blev lite, lite piggare? Hitta det barn som svarar nej på dessa frågor.

Tro mig, barn vill! Och innerst inne vet de. Men vi vuxna tar över, vi curlar. Ja, jag är en av dem ibland (jävla skit)

Om nu inte så är fallet, att de inte vet alltså så är det vår förbannade skyldighet att lära dem. Sen! Sen ska vi lägga ett ansvar på dem. Vi ska låta de komma med förslag. Vi ska göra dem delaktiga. Då mina vänner, då händer det grejer!

Föräldern till pojken vars matval ni ser på bilden är en fantastisk kvinna. Hon gör vad som krävs för att barnen ska ha det bra. Men hon behövde ett tips. Hon var lite orolig då pojken nästa bara åt vitt bröd och pasta när han fixade käk själv. Och han ville fixa lite själv sa han. Då sa jag så här:

”fråga honom vilken nyttig mat han gillar och be honom sen skriva en inköpslista (på snapchat) till dig. Se sen till att ha dessa prylar hemma. Finns käket hemma och de gillar det samt om de dessutom aviserat att de vill fixa lite själv så är ju saken klart” På bilden ovan ser ni resultatet!

Sen kan vissa barn behöva mer stöd på vägen men jag är helt övertygad om att vi inte ska underskatta våra barns hälsotänk. Vi behöver påminna dem, vi behöver berömma och stödja dem men inte underskatta dem.

Men en sak är säker – Har ni skitmaten hemma så äter de den!! Där skall ni ställa er frågan ifall ni som förlädrar handlat hem rätt mat? Har ni själv föregått med gott exempel?  Nja… går nog att göra lite där va?

Har ibland också hört att folk säger att tex. bär och avokado är dyr mat. Tänker inte ens kommentera det!!

Vad det gäller lite äldre, ungdomar då har jag ett bra tips. För att inte texten ska bli för lång idag så kör det här – prata muskler, finnar, naglar och hårkvalitet så ska ni få se att matvanorna ändras!

Lycka till i grönsaksdisken och i ägghyllorna!

Hälsningar Lisa Kaptein Kvist med massor av bra mat hemma

Kommentarsfunktionen är avstängd.