Vart jag mig i världen vänder står jag där med glutenfritt i mina händer. Amen?

Glutenfria kakor, snacks, godis och Gud vet allt. ”Experter” som uttalar sig i Tv, i tidningar – överallt! Man kan snart inte få tag i en produkt utan att den är tapetserad med texten – Fri från gluten!  Sorry, folket – vi stannar i matträsket en artikel till.

Gluten! detta fanstyg! Utesluter vi gluten blir vi friskare, smalare och lyckligare.
Ja, vi kanske rent utav blir mer framgångsrika! Förvåna dig inte över hur nästa löpsedel kanske ser ut.

Vi reder ut vad gluten är först. Detta då via wikipedia:
”Gluten, från latinets gluten som betyder ”lim”[1], är ett sammanhängande, viskoelastiskt proteinartat material[2] som finns i vete och besläktade sädesslag som råg och korn.[2] Gluten gör en deg elastisk och underlättar jäsning genom att den kapslar in koldioxid och andra gaser i små bubblor vilket ger den slutliga produkten en seg konsistens.[2]”
Hoppas att ni såg att det inte någonstans stod att det var guds straff till mänskligheten. Men det stod att det faktiskt var en del utav en växt.

Lite om den nya ”nya satan-teorin” Några tror nämligen, på fullt allvar, att detta nu är roten till allt ont. Vi blir tjocka, vi blir dåliga i magen, ledvärk och märkliga utslag har också nämnts.

Lite om min teori …
Skulle det kunna vara så att de som nu påstår sig uppnått fantastiska resultat genom att de slutat äta gluten egentligen slutat äta en massa frukostar dagarna i ända?
Skulle det kunna vara så att när de ”utesluter” gluten faktiskt får i sig mer fibrer genom att de väljer produkter som havre, rotfrukter och mer grönsaker?

Kanske är det anledningen till att magen mår så mycket bättre…?
Att de sedan, till på köpet, går ner i vikt kanske beror på att de uteslutit all skitmat såsom bakverk mm som de käkat tidigare?

Sen har vi vår älskade pasta. Många utesluter den. Pasta är faktiskt gott men innehåller en hel del energi, nästan dubbelt så mycket som en lika stor portion potatis faktiskt! Så klart – utesluter jag pasta äter jag inte heller så mycket energi! Pasta är oslagbart som idrottsmat men tänker du sitta och glo på Bonde söker fru dagarna i ända ja, då läggs kalorierna på hyllan (läs i fettrylsorna)

Nej, mig lurar de inte med skrämselpropaganda. Jag har lärt mig, mycket via Jacob Gudiol faktiskt, att rannsaka råden i media. Jacob kan vara bra att ha som källa när man undrar över något samt vill få en korrekt bild då hans texter bygger på fakta från väl utförd forskning.
Minns för ett tag sedan när vi bara skulle äta grönsaker ovan jord. Har ni hört något så befängt?!  Som ni förstår så tro inte allt ni läser och hör. Det vimlar av experter där ute som i värsta fall skapar en sanning som passar dem. Ibland ännu värre, skapar en sanning som passar den produkt de vill sälja….

”Jag har läst och jag har hört” borde man bytas till ”Varifrån kommer dessa påståenden? Är det trovärdig fakta?”

Själv kör jag med bönpasta som då är fri från gluten. Den är vansinnigt god och ger mig bra med fibrer. Men framförallt – jag äter inte för mycket. Jag blir mätt fortare = färre kalorier. Mitt stora problem är inte gluten utan mängd mat.
Jag mår också mycket bättre av att inte äta bröd när jag är hungrig. Jag mår mycket bättre av att äta ett ägg eller tex. potatis till salladen. Men vet ni, det är inte på grund av sin frånvaro av gluten, utan på grund av ett bättre näringsinnehåll!

Vissa av oss är känsliga/allergiska (Fått celiakidiagnos) mot gluten. Det är inte till er denna text är riktad. Ni är så kunniga så detta blir för er överflödigt.

Är man en pasta och brödälskare (som jag) så är det sååå svårt att äta lagom. Och där finner vi också svaret till att vi blir fetare och fetare…
Vi äter och dricker alldeles för mycket kalorier men skyller ofta detta på saker som inte har ett dugg med saken att göra. Rannsaka dig själv nu! Är det gluten du blir sjuk och tjock av? Eller är det de där kalorierna du sätter i dig?

Glutenfria kakor hjälper dig inte min vän, det bara lurar dig in i denna super hypade glutenfria värld.

Hälsningar Lisa Kaptein Kvist, pastaälskare, fiberälskare och bramatälskare!

Kommentarsfunktionen är avstängd.