Variera mera!

Jag hade en riktigt bra träningsdag igår. Tuff cirkelträning i trädgårn med benfokus på morgonen och ett riktigt bra styrkepass med ryggfokus på kvällen. Vaknade med en sån där härlig träningsvärk som  spred sig från rövlåren (tja, inte någon korrekt anatomisk beskrivning men de flesta brukar fatta vad jag menar) upp i ryggen. Det planerade morgonfyset för dagen va en löprunda helt på känsla. Och vilken känsla det blev…

Att lolla runt och bara njuta av sensommaromgivningarna och av en kropp som faktiskt fungerar riktigt bra. En helt fantastisk ynnest, det där sista.

Hemligheten bakom det är inte mycket träning, inte hård träning, det är varierad träning. Vill man träna mycket och hårt så är dock variationen ett måste.

Att snöa på enbart en träningsform är sällan det bästa. Löpare brukar vara fenomenalt duktiga på att springa mycket och helt ignorera andra träningsformer. Löpare är också en väldigt skadedrabbad grupp av tränande..

Jag har ju redan tidigare lyft fram nyttan av styrketräning men det kan inte nog betonas hur viktigt det är. Styrketräning gör att man klarar av annan träning så mycket bättre, en stark löpare är en bra löpare. Det gäller även för cyklister, skidåkare, simmare, knypplare, you name it!

Även den som styrketränar gör rätt i att variera sin träning. Kör du alltid samma övningar, i samma ordning, med samma antal reps och set? Se då till att ändra det. Kroppen är en jäkel på att anpassa sig och behöver regelbundet utsättas för nya utmaningar. Faktum är vi kvinnor behöver variera vår träning lite mer än vad män behöver. Varför? Vi kvinnor anpassar oss snabbare än män (som om det vore nåt nytt…) och behöver därför förändra träningsupplägget något oftare. För den som redan är en riktig gymråtta kan det inflikas att konditionsträning i vilken form det än vara må bör alla ägna sig åt med jämna mellanrum, glöm icke den viktigaste muskeln av dem alla – hjärtat 😉

”Den bästa träning är den som blir av” sägs det men jag undrar jag. Om den bästa träningen alltid är samma typ av träning som kommer leda till 1. överbelastningsskador eller 2. inte alls det resultat vi så förtvivlat gärna vill åt, då bör vi nog se till att göra vissa förändringar.

Gör vi som vi alltid har gjort kommer vi få samma resultat som vi alltid har fått och faktiskt lite sämre än så…

För att spinna vidare på gårdagens visdomsord – våga kliva ur den invanda bekvämlighetszonen och testa nåt nytt eller gör det du redan gör på ett annorlunda sätt. Vill du inte göra nåt annat än springa, gör då det på olika sätt. Spring långt och långsamt ena dagen, kort och snabbt andra, nöt backar upp och ner den tredje (och lägg till lite styrkeövningar, snälla). Variation är tricket för att hålla sig skadefri. Då kan man faktiskt unna sig att träna både oftare och tuffare om det är det man vill 😉

bild 2

/Carolin Helt, Int Lic PT, hyfsat spänstig och stark tant i sina bästa år..

Kommentarsfunktionen är avstängd.