Varför tränar du?

Har ni sett ”Malou efter 10” för det är väl så det heter, TV4:s förmiddagsprogram? Under veckan man har tagit upp det heta ämnet kroppsideal. Varför träna och måna om att äta hälsosamt?
Nu var det väl inte de mest finkänsliga, pedagogiska och mest lämpade personerna som fick utrymme i de där programmen. Skuld, skam och dåligt samvete är inga roliga drivkrafter. Det kanske kan få en att börja ta tag i sina vanor men det är knappast det som får oss att fortsätta. Det krävs bra mycket positivare drivkrafter än så för att träning och en hälsosam livsstil ska bli just en livsstil och inte bara ett projekt som pågår några desperata veckor varje år – efter semestern, efter nyår. Ja ni vet 😉
Att ha ett riktigt bra varför, ett syfte med i stort sett allt man tar sig för (eller undviker att ta sig för) är i många fall nyckeln för att faktiskt fortsätta. Jag fick ett svar på den där frågan ”Varför vill du börja träna” härom dagen, ett svar som gav mig gåshud och jag blev snudd på tårögd…
Att kunna stå även om någon puttar mig..
Ett svar som är dubbelbottnat. Träna för bli fysiskt stark och stabil. Men framför allt handlade det om nåt helt annat. Träning kan betyda så mycket mer än bara puls, svett och mjölksyra (även om det är härligt). Det kan handla om att ta makten över sig själv och sitt eget liv. Att träna och känna att kroppen gör det man begär av den, att den fixar mer och mer, mer än man någonsin trodde var möjligt – är en helt makalös känsla. Det ger självkänsla. Det ger fysisk välmående. Det ger psykiskt välmående.
Vid träning händer nämligen följande-
- Signalsubstanserna serotonin och noradrenalin ökar i hjärnan när hjärtat pumpar hårdare. Det är samma ämnen som ökar vid behandling med antidepressiv medicin, SSRI-preparaten.
- • Naturlig drog. Koncentrationen av det kroppsegna morfinet, endorfinerna, ökar och det gör oss gladare och lättare till sinnet.
- • Hjärnan växer. Området hippocampus i hjärnan, som har en central roll för minnet och tankeförmågan, blir mindre vid exempelvis kronisk depression. Men verkar öka i volym när man tränar.
- • Beteendet förändras på ett sätt som bryter passivitet och isolering.
- • Självkänslan ökar, den är ofta låg vid depression.
- • Ångest lindras i några timmar efter det man tränat.
- Källa: Fyss pch psykiatrikern Jill Taube
Man blir fysiskt stark. Stark så att man kan fortsätta stå om nån puttar på en på bussen. Men man blir också stark psykiskt. Man tål livets puttar betydligt bättre.
Det där ”varför” brukar ha en tendens att förändras över tid. När man väl är igång, när träning och effektiv mat (det där effektiv mat ska vi fördjupa oss i mera, jag lovar) är en helt naturlig del i det vardagliga livet, då brukar varför vara – för att att jag GILLAR det, till och med ÄLSKAR det. DÅ är det ta mig tusan inte svårt att fortsätta 😀
Kroppsideal kan dra åt skogen! Det är inte ytan som är grejen. Den ytliga förändringen, tja den kommer på köpet lite längre fram och då har man ändå slutat bry sig 😉
//Carolin Helt, Int Lic PT och träningsnörd för att jag ÄLSKART