Välj och välj bort – länge leve valfriheten!

”Men jag kan ju aldrig bli som du” sa nån härom dagen när vi pratade om hens möjligheter att bli en smula mer fysiskt aktiv. Nä fy tusan och tur är väl det, att det bara finns en av mig alltså. Jag, jag är ju unik. Precis lika unik som alla andra.


Hen eller jaja, hOn kunde ju aldrig träna så mycket som mig och kunde ju aaaldrig se ut som mig. Nu pratade vi ju iofs inte alls om mig och mina vanor utan om hennes. Men jag kände ändå ett behov av att berätta en sak för henne –

Det finns mAssor av saker som jag iNte gör.

Det finns massor av saker jag gärna skulle vilja hinna med men jag vill det uppenbarligen inte tillräckligt mycket för att prioritera bort något annat.

Sen finns det sjukt mycket saker som jag inte vill göra, som jag inte anser vara nödvändiga för ett fullgott liv.

För mig tar det till exempel 5 min att julpynta. Det tog mig exakt 0 minuter att karva ur den där pumpan till Halloween pga gör inte sånt. Inte alls. Att byta gardiner tar även det 0 minuter då jag inte har några. Inga alls.
Jag bakar inte. Ogillar parmiddagar. Jag har valt att inte föra min genuppsättning vidare och mina bonusbarn är fullvuxna sen länge, så barn tar ingen tid alls för mig.
Jag är ingen hemmapysslare och trädgården är anpassad efter mitt ointresse. Dessutom ser jag ytterst lite på tv..

Det är inte så att jag har fler timmar per dygn än någon annan, jag väljer bara att använda dom på det sätt jag anser värt.

Tror faktiskt att det gäller för alla.

Livspusslet (ogillar det ordet) vet ni, det går aldrig ihop om man bara adderar fler bitar utan att plocka bort nåt också..

Idag var det värt att lägga 44 min på backintervaller i morgonmörkret till exempel. Plockade bort slutet av söndagsfilmen för att orka upp.

Nu är det ju dessutom så att jag inte är Facit. Jag är ledsen om jag gör er besvikna, men så är det faktiskt.

Har man som mål att få in lite mer fysisk aktivitet i vardagen så är det sällan att det krävs DEN. STORA. LIVSTILSFÖRÄNDRINGEN.

Vill man bara se till att drastiskt minska risken för ohälsa pga fysisk inaktivitet så är det så ynka pynka lite som att vi rör oss svettiga 150min i veckan – 21,43minuter per dag, som gäller.

Det krävs inte dubbla träningspass gymet och timtal i löparspåret alltså, om du inte valt att välja det och därmed valt att välja bort något annat..

21,43min om dagen – börja där..

Gör det enkelt. Gör nåt.

 

/Carolin Helt, Int Lic PT med tydliga prioriteringar

Ps. För den som undrar hur det går med mitt handstående – Tackar som frågar, igår knäckte jag koden och tar mig nu upp på händer som om jag aldrig gjort nåt annat. #tränahårthållkäften

Kommentarsfunktionen är avstängd.