Våga vägra vågen!

Per Christiansson är verksamhetschef för Formtoppen, ett gym med träningsanläggningar i Höllviken, Skanör och V Ingelstad. Han har ofta många konstigheter för sig men denna veckan har han tagit ett väldigt klokt beslut – Slänger alla gymmens vågar! Är så stolt över min arbetsplats och ställer mig verkligen bakom detta agerande! Hoppas fler gym följer…

I fortsättningen kan medlemmar väga och mäta sig men detta under en Pt eller en gyminstruktörs uppsikt. Som då kan förklara för vederbörade vad egentligen siffrorna på vågen står för. Jag tror alla gym har medlemmar som stirrar sig blinda på vågen. Men inte riktigt lika många har koll på vad en viktuppgång eller viktnedgång innebär. Formtoppen står för hälsa. Siffrorna på en våg och hälsa går inte alltid hand i hand…
För att ta mig själv som exempel så gick jag ner ett antal kg under och efter min höftoperation. Inte så konstigt då jag inte kunde träna styrka och min muskelmassa minskade. Många hade kanske här jublat över denna viktnedgång men inte jag, jag visste vad den innebar….

Men! visste också hur jag skulle ta mig tillbaka! Med bra mat och träning. Maten blir väldigt viktig i detta sammanhang då kroppen INTE kan bygga muskler om det inte finns tillräcklig med energi eller byggstenar tillhanda. Man går då upp lite i vikt kanske. Men det är härlig vikt, muskelvikt!
Ett annat exempel är en klient jag vägde och mätte igår. Jag hade, för ett par veckor sedan, tagit i med hårdhanskarna vad det gäller maten. Vederbörande fick registrera varenda liten tugga under ca 2,5 veckor. Igår var det då dax för mätning. Ja, ungefär samma vikt som då hon började – stor besvikelse från klienten först. Men sen mätte vi resten. Dvs kroppsfett och muskler. Då visade sig att hon tappat 9 hg fett! Vilken är riktigt bra på så kort tid. Samtidigt hade hon ökat något hg i muskelmassa.
Hade vi här bara gått efter vågen så hade besvikelsen varit stor. Nu fick denna tjej nytändning och en stark drivkraft att fortsätta sin resa mot målet.

Är du en sån som väger dig ständigt och jämt? Sluta med det då! I mitt tycke är det bara fjollor som gör detta. Fram med måttbandet istället. Eller gå efter känslan. Den sköna känslan av att kroppen svarar på träningen och att du fått kraft av bra mat. Du känner dig stark, kläderna sitter kanske något bättre men du är framförallt stark! Stark – den nya svarta!

Våga vägra vågen nu! Fram med måttbandet om du behöver kolla. Gör du rätt, dvs att du har en bra träningsplan och käkar bra mat så funkar det. Men det gäller att ha koll! Koll på vad du stoppar i dig och att du verkligen tränar. Inte bara motion, inte bara mys.  Inte bara dutta runt med en liten promand här och där och ett par tändstickor till hantlar i gymmet.

Promenader är bra, jättebra för den mental delen. Eller om du av medicinska skäl inte kan göra annat. Men träning…? Näe min vän, då får du nog ta i lite mer.  Då händer det, då kommer de. Resultaten! Resultaten som du så länge längtat efter. Det är de som räknas.
Vad som sen står på vågen är totalt ointressant!

Lyckan står inte på vågen, den sitter i huvudet!

 

Hälsningar Lisa Kaptein Kvist, Stark i gymmet och tung på vågen!

Kommentarsfunktionen är avstängd.