Vad är riktig mat då?

Det här med mat vet ni, det är en känslig historia. Är det nåt jag har lärt mig så är det att vad man än säger angående mat så kan det missförstås. Jag vill härmed göra ännu ett försök att klargöra det hela..

Jag gör det genom att ta några exempel.

Exempel nr 1.
Bytt ut mat mot knäckebröd. Hela den storyn drog jag för en vecka sen och den läser ni här.

Vill ogärna upprepa mig mer än nödvändigt ser ni..

Exempel nr 2
Börjar dagen med en näve kapslar och en shake. Det förstnämnda för att få i sig näring från 1000 frukter & grönsaker och det andra för att ”booosta förbränningen” (för mer info ”Du har fått PM”)
Dagen går vidare med en halvfralla med ost på jobbet.
En plocksallad till lunch som kan vara allt ifrån jättebra med rikligt med grönsaker, bönor, ägg, kyckling och lax i rikligt dos eller en trist liten historia med pastafjärilar, räkröra, crabsticks och en konserverad ananasring in light syrup. Oftast det senare alternativet. Nästan alltid det senare alternativet.
Sen trillar man ju så lätt dit på en semla (”Men den var liten!!”)
Och dagen avslutas med 4 varma mackor med varm oboy samt en rad choklad av typen schweitzernöt.
Det känns inte helt lyckat och näven knyts för i morgon tas det nya tag och dagen inleds igen med en näve kapslar och en shake som boooostar förbränningen. Man har således inte lärt sig nåt av begånget misstag.

Jag funderar lite på det här med piller och pulver istället för mat. De säljs ofta med påståendet om att frukt och grönt inte innehåller lika mycket näring som förr. Om så vore tänker jag ba ”men ät MER av det då”.

Ingen, verkligen ingen matdagbok jag har läst har innehållit för mycket grönsaker.

Mitt hetaste tips för den som vill tappa några kilon och bli en piggare och fräschare individ är att äta mycket grönsaker. I alla de former, varma, kalla, mosade, hela. Det går liksom knappast att överdosera. Och de tar utrymmet från annat, typ semla (”Men den var jätteliten!!”) Du kan ta mig tusan äta broccoli och blomkål tills du svälter ihjäl.
För övrigt är mitt råd till ovanstående exempel att börja dagen med en riktig frukost istället. Havregrynsgröt med bär och två ägg, exempelvis. Kan man inte äta den apatidigt kanske den går att peta i sig när det uppenbarligen går att äta frallor.
Välj salladsalternativ nr 1 och slipp semelsuget.
Hem och ät omelett med massor av grönsaker- borsta tänderna och gå och lägg dig. Hur svårt kan det vara?

Exempel nr 3
”Jag äter lagad mat två gånger om dagen” Åh, så bra tänker jag för en kort stund tills jag inser att ”lagad mat” kan betyda så olika saker.

Lunch: fiskpinnar med pulvermos och remouladsås. Obs! Lite rivna morötter ändå.
Middag: falukorv och stuvade makaroner. Obs! Ketchup. Ketchup är gjord på tomater.

Jag påminner mig om det faktum att vi ägnar i snitt 14min av vår dag åt matlagning i våra överdesignade kök. Sen slår vi oss ner framför TVn och tittar på när Leila bakar, Mästerkockar tävlar, minikockar tävlar ännu mer, Sveriges bästa kockar och svenska kockar som lagar hamburgare världen runt.

Nånstans där ångrar jag att jag skällt ut knäckebrödsmackor så. För ställt mot falukorv med makaroner och ketchup, känns ett par knastermackor med keso, ägg, makrill, avokadogojs med några tomatskivor som rena drömmen.

För falukorv och makaroner, det hamnar inte inom kategorin riktig mat ser ni – vi snackar köttbiprodukter och raffinerade kolhydrater. Bukfylla utan nämnvärd näring. Inte jättelämpligt för den som vill ”komma i form”

Nån säger ”men falukorven, det är för barnens skull” okeeej, och vem ansvarar för det då? Undrar jag och blir omedelbart stenad pga har inte fött fram några egna barn.

 

När jag föreläser om kost i diverse sammanhang brukar jag ställa frågan – Vad tror ni vi bör äta för att må vårt bästa?

Svaren brukar vara förvånansvärt samstämmiga oavsett vilka åhörarna är..

Grönsaker, fisk, ris, raps-och olivolja, nötter, kött, fågel, ägg, bär, böner och linser, rotfrukter, nån säger lite osäkert – ”potatis” någon annan lite trevande ”frukt” och pustar ut när jag nickar godkännande. Sen släpper de lös och vågar säga både smör, mjölk och ost. Någon vill framhålla ”bröd” och då skriver jag upp det på tavlan, om än med väldigt liten text, inte för att bröd är så förtvivlat dåligt utan mest för att det ytterst sällan behövs uppmuntras till mer brödkonsumtion för gemene man..ALLA former av grönsaker, frukter, rotfrukter, bär, bönor, kött och fisk och fågel och ägg och tja, hur mycket bra mat som helst att sätta tänderna i OCH dom vet om det.

”Vad i hela friden behöver ni lyssna på det här då?”, brukar jag fråga. Sen lämnar jag lokalen. Och kvar sitter dom som fågelholkar och undrar Men vad ska man äta då?”

Nä, det där har inte hänt, jag fullföljer mitt uppdrag, men det har hänt att folk fortfarande inte begriper vad som bör petas in i foderluckan trots veckor av sånger till de makalösa råvarornas lov. Trist så oerhört trist. Och korkat, så oerhört korkat. Jag kan orimligen ta ansvar för allmänhetens grad av korknad. Om möjligt var därför inte korkad.

Heppåer!

/Carolin Helt, Int Lic PT och ett under av uppmuntran..

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.