Ursäkta om jag stör mitt i semesterlättjan…

…..men jag måste bara få upplysa om att hård jäkla träning ger resultat. Det är ingen nyhet direkt men man blir ändå så makalöst glad när det sker.

Man lallar sig inte i god form, man behåller inte ens formen av det, den saken är klar.

Man kan inte förvänta sig fantastiska resultat om man inte är villig att lägga ner arbetet som krävs för att nå dem. Man får det man betalar för liksom. Och nä, ingenting är gratis. Inte ens på sommaren.

Hård träning eller varför inte kalla det smart träning anpassad efter de mål och förutsättningar man har är liksom enda vägen att gå. Finns inga genvägar vad än löpsedlarna skriker ut för budskap.

Det måste liksom vara lite jobbigt, till och skitjobbigt emellanåt. Och vet ni vad? Det blir aldrig lättare. Nopp. Är det lätt är det inte rätt, ty det handlar om att anstränga kroppen, ge den lite mer än vad den redan är tränad för. Det är så man levlar upp och blir snäppet bättre på vad man nu än vill bli bättre på.

Just nu sitter jag i solstolen och slappar efter ett helt makalöst bra löppass. 8k i tröskelfart. Preciiiis under mjölksyratröskeln, stundom lite över. Det är ingen mysig löpning. Det ligger högst upp på hatkärlekslistan. Ganska långt och i en jämn hög fart. I gassande solsken dessutom. Priset man betalar för god sovmorgon?
Makalöst bra var det pga att kände verkligen att jag hade kraften att hålla ut. Både i knopp och kropp. Egentligen inga bra förutsättningar alls, då jag kände mig som en magkrampande ko med blodbrist innan start.
Bästa tiden och bästa känslan av ett pass av den här typen denna sidan nyår. Ett resultat av välplanerad och framförallt – genomförd träning.
Ja, jag slår mig för bröstet och förväntar mig folkets jubel!

Inget, absolut inget solstolshäng (eller soffhäng) kan vara så skönt att det slår känslan av att bli snabbare, starkare och uthålligare. Känslan av ”Shit! Tantakroppen kan!”
Nu behöver inte det ens utesluta det andra, men det är rätt sällan man behöver påminna sig om hur skönt det är att softa i soffan/solstolen. Softandet blir bara ännu mer njutbart när kroppen har fått jobba hårt innan. Jag gillar att njuta?

Träning handlar ju faktiskt inte bara om att bli snabbare, starkare och uthålligare. Det handlar inte ens om att bli snyggare. Det handlar om att må sitt allra bästa, orka med vardagen och vara glad. Lite sorgligt att det finns så många därute som aldrig ger sig själva möjligheten att känna den känslan.

Läste en tokbra bok nyligen – ”Träna bort den stressrelaterade ohälsan” skriven av min idol Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap och en av landets främsta experter och forskare inom fysisk träning och hälsa och Helena Bellardini högskoleadjunkt i idrott- och hälsovetenskap.
Boken är en sammanställning av den nuvarande forskning som finns på området stress, utmattningsdepressioner, ångest och liknande åkommor.
Vilken typ av träning har visat sig mest lämpad att förebygga och motverka stressrelaterade ohälsa?

Först och främst – all form av fysisk aktivitet, all form av träning ger goda effekter. All. Utan biverkningar dessutom.

Men nåt som kanske förvånar en och annan är att det faktiskt inte är lugnare träningsformer, stretch och djupandning via näsan som är det mest effektiva – det är faktiskt tuffare konditionsträning och tung styrketräning. Allra helst både och. Givetvis anpassad efter individen.
Alltså, jag hade det på känn, för inget annat får mig att må så bra i pallet som just det. Läs boken! Ytterst motiverande.

Då semester innebär i alla fall  40timmar tillgodo varje vecka, 40 timmar att göra saker man gillar och mår bra av, så har jag så makalöst svårt att förstå dom som säger-

”Jag har inte tränat nåt på hela semestern”
? I mina öron låter det lika konstigt som om de sagt –
”Jag har inte borstat tänderna på hela semestern”
Ja, det är ju helt orimligt.

 

//Carolin Helt, Int Lic PT och seriös semesterfirare

ps. tog nytt 50-burpees-på-raken-rekord igår 02:33!! WoopWoop! Hård träning ger resultat, just saying 😉

Kommentarsfunktionen är avstängd.