Upp till kamp för miljöförändring!

Gogglar man ordet miljöförändringar dyker det en massa otäckt, jag har dock en annan typ av miljöförändring vi borde se till att få till på stört..

I förra veckan publicerade GIH en studie som visar att 64% av Sveriges män är överviktiga eller feta, 44% är siffran för kvinnor. Med detta följer ökad risk för en mängd olika sjukdomar. Och tyvärr också en risk att bli mindre fysiskt aktiv..

Enligt en tidigare studie de gjort är 46% av svenskarna dessutom i hälsovådligt dålig kondition. Finfina fakta att ta sig en funderare på i detta upplysta land kan man tycka.

Men låt oss istället prata mer om träningshets och hälsohets eller kanske till och med vikthets pga det verkar ju vara ett jäkligt akut problem det här med att folk tränar och månar om sin hälsa och därmed gör vad de kan för att inte gå upp i vikt bara pga åren går.

Ja, fram för fler influencers som predikar långsamhetens lov och vikten av att pimpla rosé i motljus, unna sig allsköns skitmat och bara vara och duga som man är.

Lägg gärna till att ständigt ifrågasätta de som väljer att göra annorlunda. Sätta en sjukdoms-/ diagnosstämpel i pannan på de som numera är i minoritet som gör lite mer än den rekommenderade miniminivån av fysisk aktivitet.  Ja, gör det.

Det tror jag är tricket…

Nu snackar jag ju baklänges här, det begriper ni va?

Vi kanske skulle ta tag i det verkliga problemet istället dvs miljön som vi har skapat oss.

Miljön som gör allt för att underlätta att undvikandet all form av fysisk aktivitet.

Miljön som gör allt för att skitmat alltid finns tillgängligt och till riktigt bra pris.

Skitmat- kaloririk mat baserad på socker, sunkiga fetter och raffinerade kolhydrat med minimalt näringsinnehåll designat för att trigga till överätning.

Miljön som gör att så snart något roligt har hänt och det ska firas så ska det självfallet firas med skitmat.

Miljön som gör att så snart det blir stressigt och planeringen inte fungerat som önskat, så är det skitmat som finns enklast att tillgå.

Miljön som gör att du inte ens kan tanka bilen utan att bli lockad av reklam för skitmat upptryckt i ansiktet i displayen där du betalar.

Miljön där folk oroar sig mer för lågt blodsocker och överträning än för motsatsen, trots att det förstnämnda är lika vanligt som kvicksand på Vätterstranden.

Miljön som gör att när allt runtomkring i världen rasar och vi får oväntat med tid över så väljer vi att baka bullar och lugna vårt inre med att överäta framfö ännu en serie på Netflix.

Miljön som gör att du är en riktig kuf om du säger ”Nej tack” och väljer mat baserat på dina fysiska behov istället för känslomässiga.

Vi har alla ett personligt ansvar men varför inte underlätta besluten vi tar genom att göra miljön runt omkring oss mer pro-hälsosamma val?

Göra skitmaten till ett dyrare alternativ, förbjud reklam för skiten och se till att den placeras i små mörka hörn i butikerna och inte vid kassorna.

Varför inte beskatta det ”livsmedel” som så välstuderat visar bidrar till ohälsa och inget annat än just det – sockersötad läsk?

Det gick ju jäkligt snabbt att få till en extra skatt på plastpåsar i matbutikerna utan nån som helst evidens på dess miljöeffekter, men oviljan till styrning gällande vad vi stoppar i foderluckan, den är fortsatt stor hos politikerna.

Märkligt. Mycket märkligt.

Tycker man att ovanstående är rena blajblajet, så kan man i alla fall göra sin omgivning den tjänsten att inte ifrågasätta de som gjort hälsosamma val till en vana.

//Carolin Helt, Int Lic PT alltid redo för kamp…

Kommentarsfunktionen är avstängd.