Två maraton på två dagar – varför varnade ingen mig?

Japp, jag har gjort det. Klämt av två maraton på två dagar! Som jag kände mig i kroppen efter dag nummer två….Varför varnade ingen mig? VARFÖR?

Trettonhelgen är över och frosseri, dryckenskap och vilohetsandet är över för denna gång. Tja, jag brukar inte ägnat mig åt nåt av det där men i helgen som gick testade jag en sak som i alla fall kan kvala in som det sistnämnda.

Jag har kört två maraton, två dagar på raken. Alltså, jag har sprungit mina normala morgonrundor och kört ordentlig husmorsgymnastik i mitt nyligen inredda källargym före middag båda dagarna, men däremellan har jag ägnat mig åt Netflixmaraton.

Jag har legat i soffan och tittat på Netflixserier lika länge som det tar för en rätt långsam maratonlöpare att hasa sig runt det där drygt 4,2milen. TVÅ dagar på raken!! Det är ju helt SJUKT!!

Nu vet jag att det finns en hel drös med folk där ute som ivrigt vill säga

”Det är dig väl unt”

”Vila är också viktigt”

”Det har du förtjänat”

Men HALLÅ?! Hur mådde jag av det där då? Vaknade stel i hela tantakroppen, och så dåligt återhämtad efter den träning jag genomförde har jag då aldrig känt mig.

Varför har ingen varnat mig för det där? Jag blev väl för tusan vare sig pigg, glad eller kreativ av den sysslan.

Jag springer inte varje dag men jag tränar eller är fysiskt aktiv i någon form varje dag. Jag rör på kroppen helt enkelt, för den är gjord för rörelse. Det gör mig pigg, glad och kreativ. Hade jag varit född för 10 000år sedan hade jag med största sannorlikhet sprungit varje dag, säkert flera gånger varje dag. I dagens samhälle springer vi inte, om inte vi tränar eller håller på att missa bussen typ. Vi har byggt upp ett samhälle som inte kräver nån fysisk ansträngning alls. Men kroppen vi drar runt på är fortfarande gjord för rörelse.

Vardagsmotion som det så populärt kallas, vänd på det – Motion var dag. Världens bästa särskrivning!

Hade jag varit född för 10 000år sedan hade jag däremot inte tittat på Tv. Inte alls. Det gör jag dock varje dag. Inte så speciellt mycket i vanliga fall, måndag till torsdag blir det på sin höjd bara nyheterna, fredagar somnar jag i soffan så snart Skavlan börjat prata, men jag tittar på TV. Varje dag.

Det kan inte vara helt sunt alltså. Varje dag? Borde man inte ha i alla fall 1 vilodag per vecka från det? Räcker det inte med 2-3 gånger i veckan? TV-tittande alltså.

Ändå tycker jag mig höra att det varnas för ”träningshets” i tid och otid, som om voro det tidens stora ohälsobov. Jag lyssnade på eminenta Carl- Johan Sundberg, leg läkare och professor i molekylär arbetsfysiologi och författare till boken ”Hälsa på recept” för någon månad sedan och han konstaterade att ”det köar inte precis med övertränade patienter på vårdcentralerna runt om i landet”. Problemet finns och det är självfallet ett ytterst beklagligt tillstånd för de som drabbas och jag vill inte förminska det på något sätt, men det är knappast ett problem för befolkningen i stort. Inte i närheten för de allra flesta, för att uttrycka det milt..

5 000 000* går årligen en för tidig död till mötes pga fysisk inaktivitet. Viloivrarna har lyckats, kan man säga.

Nä, fram för fler varningar för vilohetsande kan jag tycka. Rör på oss gör vi varje dag, okej? Och NEJ, det räcker inte att klä sig lite sportigt och hasa sig runt kvarteret  medan jycken luktar på varje lyktstolpe. Pulsen måste upp en smula, mina vänner. Och vilar – det gör vi på nätterna, okej?

Ja, i vanlig ordning får man göra precis som man vill. Om och hur man tränar, om och hur man lever sitt liv och var och en får själv stå för konsekvenserna. Som man bäddar får man ligga, som man sår får man skörda,  själv göra, själv ha osv, osv.

Jag tänker då inte ägna mig åt några Netfixmaraton mer, om jag inte drabbas av typ influensa eller nåt annat som gör mig bunden till soffan/sängen. För det där, det mår en inte bra av..

//Carolin Helt, Int Lic PT som rör på sig, varje dag.

*siffran gäller globalt och är tagen från studier som tas upp i boken ”Hälsa på recept”  LÄS den!

Kommentarsfunktionen är avstängd.