Träningshetsen – ett hot mot folkhälsan, really?

Jag vet inte om det bara är jag som är omedvetet selektiv eller är det inte så att det skrivs och pratas ovanligt mycket om ”träningshets” just nu? eller så är det bara så att det är nåt av det som jag retar mig på mest just nu..

Först och främst vill jag visa min tacksamhet över att det orimliga ordet ”hälsohets” i alla fall litegrann har fått konkurrens av ”träningshets”. Träningshets kan ju faktiskt finnas på riktigt, eller?  I alla fall  på sociala medier, därmed inte sagt att de träningshetsas så hårt IRL.
Egentligen är ju även det ett felaktigt ord, för är det inte utseendehets som menas? Det idoga tränandet och ofta märkliga ätandet för att få figuren som i många fall är helt orimlig att uppnå. Ja ni vet, minimalt med kroppsfett men ändå oproportionerligt stor rumpa och ofunktionellt stor byst och träningsbilder för att dokumentera det hela, med perfekt make up och frisyr drickandes kalorifri energidryck. Eller om man är man – sjukt stor överkropp och så göms benen i långa shorts…
För man menar väl ändå inte alla dom som prioriterar träning för att må bättre, som tränar för att kunna prestera bättre både fysiskt och mentalt, som väljer att träna för att hålla sig frisk, som tränar för att dom tycker att det är kul? Nä, man menar väl ändå inte dom hoppas jag. Där har vi dock majoriteten av alla vi som är såna som tränar.

Menar man den utseendehetsande klicken som inte alls är speciellt sund trots alla #fitness #health #eatclean som berikar deras instaflöden, ja då undrar jag ändå om det verkligen är det vi bör oroa oss mest över. Artiklar och prat om träningshets lär inte nå dom ändå.
Dom som däremot verkar lusläsa dylika artiklar är dom som ligger så långt ifrån farozonen man kan komma, det verkar i alla fall så när man läser kommentarsfältet.

Det växande antalet av Netflixknarkande, chipsätande soffpotatisar vars enda bensträckare är för att ta en cigg på balkongen, det är dom vi borde fokusera på att hjälpa. Hur når vi dom?

Vi lever i ett land där vi utför gastric bypass operationer på 14åringar!
Hörde en gympalärare som får lära lågstadieelever att hoppa, ”hoppa” som i hoppa jämfota?!  Barn som har nackproblem pga att främsta lekkamraten är en IPad?!

Bekämpa utseendehetsen och bekämpa sitta-still-hetsen för bövelen!! Det mår verkligen ingen bra av.
Men förihelvete låt alla vi som tränar för att få ut det mesta av livet göra det i fred!

Vi förstår att vi kan utgöra en nagel i ögat på dom som ännu inte begripit bättre. Och hör ni,  vi som är såna som tränar – Please, låt oss inte göra träning till något som har med utseende att göra. Lets face it, att vi blir så här snygga  är ju bara en trevlig bieffekt av att vi mår så rackarns bra.

Ja, det var i stort sett allt jag ville ha sagt idag.

/ Carolin Helt, Int Lic PT och mitt snyggaste varje dag, inombords

Kommentarsfunktionen är avstängd.