Träning och alkohol

”Hur är det egentligen, är det skadligt att träna dagen efter att man har festat?” En vanligt förekommande fråga. Igår dök den upp igen. Frågan är felställd kan jag tycka…En passande fråga att reda ut på en fredag, kan jag också tycka…
Etanol som finns i alla alkoholhaltiga drycker är en pytteliten molekyl som kan ta sig in och skada i varenda cell i kroppen mer eller mindre. Det är ett gift. Ett gift som kroppen snabbt vill bli av med. Den som någon gång fått i sig mer än den borde vet också om hur illa man kan må…
Hur påverkar alkoholen fysisken då ruset lagt sig och allt det där eventuellt roliga man tycker sig ha haft liksom har lagt sig? Jag snackar träning dagen efter alltså..
- Sämre återhämtning– förmågan att fylla på glykogendepåerna försämras, sömnkvaliteten blir för många försämrad och sömn är som ni vet, bästa återhämtningen.
- Nervsystemet är onaturligt aktivt (när alkoholens ska ur kroppen) pumpar hjärtat på. Du kan därför få ökat blodtryck puls och inslag av hjärtklappning under natten och dagen efter.
- Viktuppgång– alkohol innehåller mycket energi (7kcal/g) och ingen näring. Mycket av denna energi går dock tillspillo pga den termogena effekten som alkohol har MEN omdömet blir ofta inte speciellt positivt påverkat och mer onyttigheter slinker ner på köpet.
- Tarmarna jobbar å andra sidan snabbare med alkohol i kroppen och upptaget av mat och dryck blir sämre. Lite diarré på det och träningspasset kan bli eh..skitlyckat
- Vätskebalansen rubbas då njuren blir sämre på att behålla vätska. Lite huvudvärk på det ja..
- Fettförbränningen sjunker – då kroppen prioriterar att förbränna alkoholen istället.
- Kolhydratsförbränningen sjunker – av samma anledning som ovan.
- Försämrad ämnesomsättning kan leda till ökad mjölksyra som i sin tur kan leda till muskelkramper.
- Ökad magsyra kan ge sura uppstötningar och sådana förgyller ju vilket träningspass som helst not so musch…
- Sämre temperatur reglering– det blir svårare för kroppen att reglera kroppstemperaturen vilket kan vara förödande en kall vinterdag eller för den som tränar i varma klimat.
- Muskeluppbyggnad gynnas icke av bakisdagar.
- Kondition och uthållighet påverkas dock inte lika hårt.
- Utdragna skador- alkohol vidgar blodkärlen, vilket enligt vissa studier kan försämra läkningen om du har en muskelskada.
- Du blir latare – risken att hoppa över träningen eller välja ett lättare pass dagen efter ökar om du druckit lite för mycket kvällen före.
Tja, det finns säkerligen fler effekter att ta hänsyn till i denna fråga. Fråga är som sagt ofta felställd, kan jag tycka. Man borde kanske vända på det? Varför inte –
Hur skadligt är det att festa före träning? Eller kort och gott – Hur skadligt är det att festa?
Det här är ju bara min egen lilla tanke i sammanhanget. Mer om mina tankar angående alkohol hittar ni här. Man väljer ju självklart helt själv hur man vill ha det även i denna fråga. Individens eget ansvar – jag är helt för det. Om jag ska lägga till något för att höja min egen populäritetsgrad så är det som med allt annat givetvis dosen som avgör hur skadlig effekten blir. Måttligt intag har till och med visat sig ge vissa goda hälsoeffekter. Sådärja, så fick jag in lite nyans på det hela också.
Tre tips från Mikael Matsson, forskare på GIH-
- använd inte alkohol som alibi för att inte träna
- ju mindre du dricker, desto bättre för träningen
- välj hellre löpning eller annan konditionsidrott än lagsport eller styrka om du festat till det
Mene trevlig helg dårå.. 😉
//Carolin Helt, Int Lic PT och Party Pooper