Träna hårt håll käften

Fler borde verkligen göra enligt ovanstående. Träna hårt och hålla käften helt enkelt. Otrevlig? Nä, inte egentligen men hellre otrevlig än otydlig.

En och annan kanske blir förnärmad. Trist. Det är verkligen inte meningen. Vad jag vill ha sagt är följande –

Snacka inte så mycket – gört bara!

Allt för många lollar runt på gymmet och tar liksom aldrig riktigt i och får därmed inte de resultat de kunde fått om det verkligen tränat på riktigt. Ännu fler kommer inte ens så långt att de tar sig till gymmet. De fastnade i någon detalj på halva vägen och fortsatte på sin höjd i gamla hjulspår. De fick de resultat de förtjänade, förmodligen inte så vidare värst mycket. Och så tappade den berömda och sällan förekommande ”motivationen”  och gav upp. Igen. Andra är livrädd för att det här med träning ska gå till överdrift.

”Vila är viktigt, glöm inte att vila också” sägs det ofta. Alltför ofta.

 

När vi sitter ner 60procent av vår vakna tid och var 3:e svensk kommer upp i den rekommenderade dagliga fysiska aktiviteten, om vi frågar dem (endast 1 på 100 när Karolinska Institutet hängde på testpersonerna pulsmätare), då är inte ännu ett ”vila är viktigt” budskap det mest gynnsamma för folkhälsan.

Rekommendationen är så lågt satt som 30min pulshöjande aktivitet per dag, ackumelerat. Dvs 10min promenad morgon, lunch och kväll och du har fixat det.. 2% av dygnets alla timmar för att minska risken för att drabbas av allehanda sjukdomar. ALLA har tid med det. Eller vi sitter kanske hemma och googlar fram diagnosen på varför vi är så trötta vårt och mår så dåligt? Eller hakar på den senaste trendiga dieten, för kanske, kanske är det just den som sitter inne med lösningen för att nå toppformen.

När vi tar i på riktigt så får vi ju så mycket mer av investerad tid. Vi får bättre kondition, vi blir starkare och vi får så mycket mer utsöndring av de lyckobringande endorfiner som kroppen begåvats med. Man blir ta mig tusan hög av att slita ont! Världens bästa antidepressiva medicin, fri från biverkningar 🙂

Kropp och knopp i toppform – hur bra är inte det?

”Men” protesterar någon ”denna hälsohets som pågår i samhället får folk att må dåligt”  Näe, hävdar jag å det bestämdaste-

  1. ”Hälsohets” är en lika orimlig ordkombination som ”Stenåldersbröd”

  2. Se siffrorna ovan. Det kan omöjligen vara vår iver att leva hälsosamt som gör oss sjuka och olyckliga

Visst finns det en liten klick som dragits åt det extrema hållet, då upphör det raskt att vara hälsosamt. Men låt för bövelen inte den lilla minoriteten skrämma upp den stora massan.

I min värld som PT, vars främsta kundkrets är ”vanligt folk” är den bästa uppmaning jag kan ge  – Träna hårt håll käften. Snacka inte så mycket. Känn inte efter så förtvivlat. Krångla inte till det. Gört bara 😉

 

//Carolin Helt, Int Lic PT ”allt som är jobbigt är nyttigt”

 

 

 

 

 

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.