Träna för mycket?

Häromdagen hörde jag den igen, den helt orimliga ordkombinationen, ja orimlig för 97 procent av befolkningen i alla fall och det är aldrig de 3 procenten som yppar den…

”Träna för mycket”

Näe hörni, att folk tränar för mycket det är i sanning ett ickeproblem det. Och de som lyckas kombinera orden så olyckligt är dessutom oftast de som inte ens tränar- de motionerar. Ja, de rör på sig men inte så intensivt att det förbättrar några kapaciteter. De så att säga ”hindrar förfallet” bara. Ingen risk för överträning där inte.

Ja ni märker, jag går igång ordentligt på sånt där tugg och ja- jag generaliserar men det får man om man har rätt.

46 procent av befolkningen har nämligen så kass kondition att det är hälsovådligt. 51 procent är överviktig och övervikt leder i de allra flesta fall till ökad fysisk inaktivitet. Fysisk inaktivitet dödar. 96 000/ människor per vecka runt om i världen dör för tidigt pga för lite fysisk aktivitet.

Överträning är lika allvarligt och ett lika förekommande problem som kvicksand på vätterstranden. Ungefär.

Den stackars människan som formulerade sig så olyckligt, hon bokade raskt upp sig på en tid för nytt programupplägg i gymet, redo att levla upp efter att jag hade rasat av mig.

Härligt när folk begriper.

”Jag är inte alls lika trött i huvudet nu när jag tröttar ut kroppen regelbundet”

sa han som inte tränat en dag för 39års ålder och som jag snudd på fick torka upp resterna av efter ett galet hårt träningspass nyss fyllt 41år.

”Jag är i mitt livs form, då känns det bra att fylla år”

Härligt när folk begriper.

Inte lika härlig att höra om folk som hellre byter yrke, trots att de trivs med sitt gamla pga de inte tror sig kunna orka fysiskt pga de inte tränar. Känns som en sjukt mycket enklare väg att gå annars, att träna alltså istället för att skola om sig från nåt man gillar. Träningens effekter skvätter ju liksom av sig på fritiden också.

Som den trötta småbarnsfadern sa efter att ha tagit vägen via gymet innan han tog sig hem till barnaskaran. Föredetta trötta småbarnsfadern ska det vara pga fasen så mycket piggare pappa pga nytränad än när han åker direkt hem från jobbet.

”Istället för att bara vilja gå och lägga mig och blunda så orkar jag leka med barnen”

En bättre pappa bara sådär.

Härligt när folk begriper.

//Carolin Helt Int Lic PT #tränaförfan

Kommentarsfunktionen är avstängd.