Till starka unga du

Det händer ofta nuförtiden. Att jag sitter i samtal med lite yngre människor. De har förstått att det här med hälsa, att klara av saker och att nå sin framgång kommer inifrån. Detta inlägg är till dig som inte är riktigt där än. Som inte förstått eller som vågat be om hjälp 

Hur gärna du än vill så kommer du inte klara av allt på egen hand. Du måste välja dina fighter, du måste be om hjälp och du måste förstå att livet inte alltid är en fest.

Dessa punkter nedan, har jag snott från cyberspace och denna skickade jag till min egen dotter.

11 budord till ungdomar som vill lyckas:

1. Livet är orättvist, vänj dig.

2. Världen bryr sig inte om ditt självförtroende. Världen förväntar sig att du ska prestera något innan du kan luta dig tillbaka och må bra.

3. Du kommer inte ha en fet månadslön direkt efter gymnasiet. Du kommer inte att bli VD med fin bil innan du förtjänar det.

4. Om du tycker att din lärare är jobbig: Vänta tills du får en chef.

5. Att jobba i gatukök eller som städare är inte under din värdighet. Dina far- och morföräldrar hade ett namn för det – de kallade det för möjligheter.

6. Om du strular till det: Skyll inte ifrån dig, lär av dina misstag.

7. Din skola kanske inte tror på vinnare och förlorare, de kanske ger alla nya chanser hela tiden. Detta liknar inte någonting i det verkliga livet.

8. Innan du var född, var dina föräldrar inte så tråkiga som de är nu. De blev sådana för att de måste betala dina räkningar, städa efter dig, tvätta dina kläder och lyssna på dig när du pratar om hur cool du tror du är. Så innan du räddar regnskogen från parasiter som dina föräldrars generation, prova att avlusa garderoben i ditt eget rum.

9. Livet är inte uppdelat i terminer. Du kommer inte ha några sommarlov och väldigt få arbetsgivare är intresserade av att hjälpa sina anställda hitta sig själva. Gör det på din egen fritid.

10. TV är inte på riktigt. I verkliga livet måste folk faktiskt lämna kaféet och gå till jobbet.

11. Var snäll mot nördarna. Chansen är stor att du kommer att jobba åt en.

Det finns så mycket att lära här. Lätt att skratta åt men se så mycket den innehåller!

Till sist till dig som inte behöver denna text. Till dig som trodde du var född med dåligt självförtroende och dålig självkänsla. Skilj på dessa två. Självförtroende växer när du lyckas och hör ihop med prestation. Hänger du upp hela ditt liv runt prestation så kommer stress och prestationsångest förstöra många fina stunder i ditt liv.

Självkänsla är hur du uppfattar och gillar dig själv. Detta kan du träna upp! Har du stark självkänsla så kan du rycka på axlarna när skit händer. Du äger inte alla problem, allt är inte ditt fel. Öva på det genom att kämpa och gilla det du gör/utför.

Att tycka man är ok och att gilla att göra sitt bästa är en träningssak, precis som ett marklyft. Vilket ingen skulle tycka va märkligt att behöva träna på.

Punkterna i budorden gäller för latmaskarna, för stackarna som åker på en räkmacka – inte för dig!

Du behöver sträcka på dig, du behöver öppna ögonen och se allt bra du gör. Det är dax att gilla personen du är. Personen du ska dras med i hela ditt liv! Se till att bli polare nu! Du och din självkänsla


Hälsningar Lisa Kaptein Kvist, lic. PT, mental tränare och lite äldre, lite klokare och bästis med mig själv

Kommentarsfunktionen är avstängd.