Tänk efter, håll käften!

Vad var det du sa? Hur lät det när det kom ut? Är du helt säker på att det du säger är solklart för den som lyssnar?  Om ja – ta dig en funderare. Självklar är bara självklart för dig själv!

Lyssnade, ja jag det gör jag ofta, på Framgångspodden och denna gång var det Kristin Kaspersen som var gäst.
Hon berättade en historia som satt sig i mitt huvud och lärt mig en hel del. Delar denna med er nu och hoppas ni får samma upplevelse.

För vet ni – den dagen man slutar lära sig något nytt – då kan det bli rätt mörkt…

Hon hade iallafall ringt hem, till sin man, och berättade att hon var lite sen från jobbet. Hon bad därför sin man att göra något kul med ungarna och fixa lite käk.

När Kristin sen kom hem och öppnade dörren rådde fullt vattenkrig, barnen skrek av skratt och huset var mer eller mindre upp och ner. Till på köpet hade de käkat pizza. Kristin blev vansinnigt. Men när hon tog upp detta med sin coach en tid senare så fick hon ett kärt uppvaknad. Coachen sa: ”Om du spelar tillbaka historien och tar dig en titt in i huset, tex från ett träd och ser hur kul de hade därinne och ställer dig frågan – vad var det du sa till din man? Jo, du sa ordagrant – gör något kul med ungarna och fixa lite käk”
Vad var det han gjorde? Jo, precis det du bad om… Kul och käk.

Men det blev inte på hennes vis. Det blev inte som hon hade valt att göra. Om hon hade velat att det skulle varit på något annat vis hade hon fått vara lite tydligare.
Man skulle också tänka sig att man kanske accepterar att saker kan funka på andras vis. Men jag vet, det låter svårare ha, ha. Jag är inte heller där än men skam den som ger sig! Jag tränar på det. Men det jag lärt mig är att vara tydlig och tänka efter vilket budskap jag vill ha fram. Något jag också kan bli bättre på är att hålla käften en stund för att tänka efter. Jag kanske ska be Carolin att trycka upp en ny tröja? ”Tänk efter och håll käften”?!

Gå inte runt och var arg och irriterad i onödan. Att gå runt arg tar på krafterna. Krafter du skulle kunna lägga i gymmet eller i löpspåret. Gör ett nyårslöfte redan nu, kör utanför boxen! För det finns inte någon box? Lova dig själv här och nu att vara tydligare och kanske få det lite mer som du tänkt. Jag sa inte att du ska låta någon annan styra eller inte våga få fram din vilja utan bara göra det lite smartare, lite tydligare.

Oftast, har jag märkt, att när jag är arg på någon så bottnar det sig i att jag är arg på mig själv. Något jag kunde gjort bättre. Jag vet, hemsk upplevelse! Det är så enkelt att lägga skulden på någon annan. Upptäckte detta häromdagen när jag blev arg på min dotter för hon inte skött en viss del i skolan. Den delen skulle jag tagit på mig… Den handlade om uppfostran och inte ett mattetal…

Hoppas att min man inte läser detta. Det hände så ofta med honom. Jag får ofta ta skäll för något som jag tror beror på honom själv. Äh, vad fasen, han behöver höra/läsa detta!

Ta tag i detta nu! Ta bort all ilska som tar din energi. Dåligt humör och att gå runt arg har aldrig varit en bra idé. Är du arg, ta reda på vem du är arg på egentligen? Ta en löprunda så får du svaret!

Hälsningar Lisa Kaptein Kvist, löptränar, tänker och försöker hålla käften

Kommentarsfunktionen är avstängd.