Stor av styrketräning? Träna bort magen? Och fler frågor som bara måste få ett sista svar…

Det finns vissa frågor, påståenden och uppfattningar som man som PT stöter på oftare än andra. Jag tänkte reda ut tre av dom idag med en förhoppning om att det är sista gången jag behöver göra det. Jag har nämligen lite annat att stå i ser ni….
Allt som oftast får jag höra –
”Jag vill inte träna så mycket axlar pga vill inte bli bredaxlad”
ja, det där och liknande muskelfobiska uttalanden kommer ju från kvinnor som ni förstår. Ofta kvinnor i medelåldern eller övre medelåldern. Just de som har den allra sämsta förmågan att bygga muskelmassa. De som borde träna tung styrka på riktigt och ordentlig bara för att hindra förfallet. Den kvinna som pga styrketräning råkar bli krallig över axlarna mot sin vilja måste vara typ en på miljonen. Det ska mycket till för att vi ska ”råka” bygga mer muskler än vi vill. Definitivt inte på 2 måttligt ansträngande styrkepass i veckan. Vi får på sin höjd ett smärtfritt och starkt axelparti. Skulle man tillhöra den där miljonte kvinnan och råkat få mer muskler än önskat, vet ni vad man gör då? Då slutar man träna axlarna och den där oönskade volymen förvinner på kortare tid än du anar. Muskler funkar så, används de inte så minskar de både i volym och styrka tämligen snabbt.
Knappt hinner en leverera ovanstående salva förrän nästa påstående kommer-
”Jag vill träna mer mage pga vill minska ner på midjemåttet”
Öhhh, här hänger jag inte riktigt med.. I ena fallet antas det att träning gör dig för stor och i det andra ska det göra dig mindre? Samma feltänk gör alla de (kvinnor, jo kvinnor är ofta sällsynt korkade i frågor som gäller den egna kroppen, det måste vi snacka mer om känner jag) som tränar insida lår till harmyntet i en förtvivlad längtan efter ”the gap”, lår som liksom inte går ihop utan man tillbringar vardagen looking like a cykelställ (skitmärkligt mode btw)
- Muskler tränar vi starka -inte smala. Har vi tur och jobbar hårt och målinriktat får de volym också.
- Vill vi bli mindre om midjan eller låren eller vart tusan vi vill bli mindre om – då täpper vi till foderluckan och öppnar den bara för bra mat och ser till att matcha intaget av energi med utgifterna.
Bästa tipset för en schysst form på muffinsmidja, ridbyxlår, gäddhäng och dubbelhaka – tung styrketräning för de stora muskelgrupperna – rygg, bröst och ben och gärna övningar där fler delar av kroppen är engagerad, samt kontroll på foderluckan och konditionsträning mest för att vi mår så rackarns bra av det.
Funderar också lite på vart det här med att vi kvinnor ska vara så små hela tiden och inte vill bli ”för stora” pga muskler, kommer ifrån. Vem vill inte vara bredaxlad, stark och ta plats liksom?
Skitmat riskerar däremot att göra oss stora på ett inte så positivt sätt, tänk till lite mer på det istället är mitt heta tips. Och vips kom vi in på ämnet bra mat. ÄGG- ett av världens bästa livsmedel. Innehållande alla näringsämnen utom C-vitamin och kolhydrater. En eminent fettkälla och med en helt brilliant aminosyraprofil.
”Är det verkligen bra att äta ägg varje dag?”
Fortfarande lever folk i villfarelsen att 2 ägg i veckan är någon form av maxdos pga kolesterolet (jag dunkar pannan blodig). Kolesterol är ett ämne som kroppen producerar alldeles på egen hand, ca 3gram om dagen. Om vi äter, låt säga 5ägg om dagen då får vi i oss 1g kolesterol, en individ som inte lider av sjukdomen hyperkolesterolomi och därmed har en fungerande kolesterolreglering kommer då ha just reglerat mängden kolesterol i kroppen.
Det som påverkar kolesterolvärdena allra mest är graden av fysisk aktivitet – inte mängden kolesterol i kosten.
Märkligt ändå att när det kommer till ägg är viljan att variera kosten oerhört mycket större än när vi börjar snacka mjölmat – rör inte mina mackor/knäckebröd/pizzor/pajer/pasta/bullar, liksom.
Det kanske låter som att jag är lite trött på mitt jobb, det är jag inte. Jag blir bara lite matt på att vissa uppfattningar aldrig liksom vill försvinna ur folks sinne. Ibland känns det som att folk egentligen vet men måste ändå fråga en gång till omutifallatt man kan få ett bekvämare resultat av frågeställningen.
Ja, det var väl måndagspeppen det. HEPPÅER!
/Carolin Helt, Int Lic PT med frågehatten på. Alltid.