STOPPA PRESSARNA! Det är inte det du äter som gör att du går ner i vikt!

Vi är fast i viktminskningsträsket ett tag till. Jag är ledsen för det, men det är så många frågor i ämnet och så sjukt många märkliga svar…

Rubriker skriker mot oss ”ÄT xxxx OCH GÅ NER I VIKT!!” klickvänliga rubriker och lösnummer säljs. X-en kan bytas ut mot i stort sett vad som helst. Nu senast var det kardemumma som i och för sig både är gott och nyttigt. Men kommer det ge några revolutionerande viktminskningsresultat med kardemumma på filen? Jag är skeptisk.

För vet ni, det är faktiskt inte det vi äter som gör att vi går ner i vikt. Nä, faktiskt inte.

Jag stöter ofta på folk som vill tappa några eller många kilon som säger –

”Jag kan inte äta gröt. Jag tycker det är äckligt!”

”Jag kan inte äta keso, konsistensen gör mig illamående”

Måste jag verkligen äta torsk, det smakar ju fisk

”Jag kan inte äta broccoli eller blomkål eller brysselkål eller nån sån där grönsak, tycker det är äckligt”

Jag har goda nyheter att förmedla till alla dessa –

Det spelar ingen roll hur mycket torsk, broccoli, gröt eller keso du äter!! Det är det du INTE äter som gör att du går ner i vikt.

Äter du inte något alls på ett par veckor så garanterar jag att du går ner i vikt. Jag rekommenderar det verkligen inte, men ner i vikt går du.

Det fina med de mer hälsosamma livsmedlen som ofta ratas är att det är klart mycket lättare att gå ner i vikt, må bra och behålla hälsan om man byter ut vissa av de livsmedel man nu faktiskt petar i sig. Det är alltså inte broccolin i sig som gör att du går ner i vikt utan det som den ersätter…

Det är mackorna, pommesen, de sötade dryckerna, pizza, paj eller låt oss göra det enkelt för oss – ALLT vi äter för mycket av som gör att vi inte hamnar på kcal-minus när dagen är slut.

Man  säger sig ha viljan att gå ner i vikt men har man villigheten att göra de förändringar som krävs?

Det ÄR svårare för somliga. Arv, miljö, stress, sömnbrist och sjukdomar kan försvåra, jag vill på intet sätt förminska betydelsen av detta.

Vet man med sig att vissa livsmedel får en att överäta kanske man borde ta och göra en ”Ctrl+Alt+Delete” på smaklökarna. Inte bara dra ner på det och kanske bara äta det på helgen utan faktiskt ta bort det helt. Det är svårt att knarka lite liksom, utan vidare jämförelse mellan mat och knark vill jag tillägga.  Märkligt att ständigt utsätta sig för faran kan jag tycka. Det man aldrig äter blir man till sist inte sugen på, as simple as that.

Det där ”Ctrl+Alt+Delete” funkar även åt andra hållet. Vissa saker kan man faktiskt lära sig att tycka om, som broccoli till exempel 😉

Mitt hetaste tips oavsett hur lätt eller svårt det än är-

Istället för att lista allt som man inte kan tänka sig att göra  så gör en lista på allt som man inte bara vill utan också har villighet att genomföra. 

Säkerligen ett mycket effektivare sätt än vad den vad helst de senaste löpsedlarna skriker ut.

 

Byt ut fraserna ”Jag vet ju egentligen men…” ”jag vet att jag borde men…” mot ”Jag gör något åt det och jag gör det nu!”

 

Det är ju måndag för tusan! Våga välja möjligheterna som Kajan P skulle sagt 🙂

//Carolin Helt, Int Lic PT som eventuellt lovar att välja annat än blängsyltebild på egen person i nästa inlägg…eventuellt

Kommentarsfunktionen är avstängd.