Ställ de rätta frågorna så kanske du får ett vettigt svar!

Målsättningar är en sådan vacker tanke. Att tänka fina saker låter också bra. Men att tro det räcker med att tänka och hoppas kommer man inte så många långt med. Det har ingen jag har träffat i alla fall.

För att komma någonstans måste man ha en plan. Man måste veta var man ska börja. Då kan det underlätta ifall man vet vad problemet är. Tänkte vi skulle fokusera på detta ett tag. Här gäller det då att ställa de rätta frågorna till sig själv. Svaren du får kommer hjälpa dig på din väg.

Jag ska försöka ta ett exempel som förhoppningsvis några kan känna igen sig i.

– Jag får inte tiden att räcka till. Men jag vill (de säger ofta måste…) ju börja träna.
En mening ur ett ganska vanligt klientsamtal med mig.

Ställ dig då frågan – Är det så smart att börja med ytterligare ett projekt när du innerst inne vet att tiden inte räcker till?
Nästa fråga – Vad skulle du kunna sluta med? Här krävs det lite bokföring av en dag kanske. Ofta, väldigt ofta hittar man en timme eller två där man kanske tittar på tv, sitter och slösurfar på datorn eller nått annat trams.

Du måste hitta tid, du måste ta bort något! Skulle du bara hitta 30 min – fine! då använder vi dem!
Hur skulle du kunna använda denna tid? (Här behöver du kanske hjälp och råd. Ta då hjälp)
Skulle du kunna göra 50 st knäböj + 40 st av någon bålövning + 30 st hopp + 20 st ryggresning + 10 st burpeesar och upprepa detta 3 varv? Nått sånt här?

Nu räcker inte detta min vän. Vi måste gå vidare…
– Vad är det första du behöver göra för att lyckas med detta? Svaret här skulle kunna vara avsätta tid 4 gånger i veckan. Boka in detta i min kalender. Ditt jobb är nu att avsätta tid för att hitta de rätta tillfällena.
– När ska du göra detta? Boka in träningarna i din kalender alltså? (ja, jag vet att jag är provocerande) Du anar inte hur viktigt det är att du får ett svar på denna fråga och att du sen verkställer den! Det är nu dax att boka in dessa 30 min tillfällena du just hittat i din kalender.
Sista” frågan:
– När ska du börja göra dessa övningarna? Du ska nu bestämma, och boka in, vilket datum detta ska börja gälla.

Vidare kan det vara bra att du har någon som följer upp, någon som ser till att du gör detta. Skulle du kunna fråga någon hemma? Skulle du kunna skicka en bild till en vän när träningen är utförd? Ja, du hittar säkert en lösning på detta. Du har ju redan kommit så här långt, eller?

På detta vis, med liknande frågor kan du ta dig fram oavsett vad din tänkta riktning är. Vet du bara vad du ska göra och när så blir det enklare.

Gör du sen detta ofta blir det ju till en vana och det vet du ju vid det här laget varför det är så himla bra!

Alltså:

– Vad är det du vill göra som du inte gör idag?

– Vad behöver du börja eller sluta med för att fixa detta?

– Vilket är ditt första steg. Vad är det första du ska göra just nu?

– När, tid, datum, viktigt!! ska du göra detta?

– Vem ska kolla, hur ska detta följas upp?

Hälsningar Lisa Kaptein Kvist, trött på att folk inte får ändan ur vagnen när det underlättar att ställa sig de rätta frågorna!

Kommentarsfunktionen är avstängd.