Sov för böveln!!

Jodå, i den bästa av världar så äter vi torsk och broccoli, springer, knäböjer, utför stående hund och flåsar namste dagligen. Men som ni vet så funkar det inte riktigt så. Många av er därute är på en helt annan, lite jobbigare plats i livet och ni behöver en sak just nu – SOVA!

För att ni ska stå stadigt på jordytan och ta er igenom livets prövningar behöver ni:
Sömn
Fysisk aktivitet
Näring
Mentala muskler

Har det skitit sig riktigt (läs ni är helt under isen) så måste man ta det viktigaste först, dvs sömnen.
Inte lätt att ta in för jag vet, i den bästa av världar…

Jag har så många som kommer med andan i halsgropen med många, höga mål om den perfekta kroppen och muskelmassa som en atlet. Personen i fråga är likblek, har påsar under ögonen och kortisol som sprutar ur öronen.

Där och då måste vi backa bandet och förklara hur kroppen och fysiologin fungerar och vad vi ska göra för att röra oss i rätt riktning.
Då behövs först och främst sömn. Ja, sömn, sömn och därtill lite till sömn.
Sömn tar vi för givet och för många av oss måste vi vara mer noggranna med prioriteringen  av denna. Om vi vill ha resultat alltså.
Vi är alla olika och vi behöver mellan 6-8 h sömn per natt. Med god kvalité då.

Varför?
Här kommer bara en del av de väldigt viktiga och nödvändiga funktionerna.

Under sömnen städar kroppen bort restprodukter, döda celler mm som gör att andra celler utvecklas bättre. Var det någon därute som önskade fler muskelceller kanske?

Under sömnen Stärker hjärnan sina synapser (signaltrådarna mellan cellerna som styr kommunikation och funktion) så att vi fortsätter lära, minnas och utvecklas. Var det någon därute som önskade att ni var mer korkade?

Under sömnen, under denna storstädning av celler mm skapar vår hjärna återhämtning. Återhämtning från det som hänt under dagen. All stress, alla problemlösningar. Någon där ute som önskar mer stress? 

Stress som då för övrig ökar produktionen av hormonet kortsol som är expert på överlevnad.
Som i denna prosess väljer då att lagra mer fett (viktigt för överlevnad), bryta ner muskelmassa för att skapa mer energi samt också bryta ner immunförvaret (Du har liksom inte riktigt råd att hålla immunförsvaret i topptrim i krisläge)
Är det verkligen någon där ute som önskar mer fett, mindre muskelmassa och mer infektioner??

Skulle inte detta va tillräckligt så ger sömnbrist en oreda produktionen av två attans viktiga hormoner – Ghrelin,som stimulerar aptiten och Leptin som stimulerar mättnad.
Är det hahlliballoa och oreda där har du mycket svårt att kontrollera ditt intag av skitmat. Du blir liksom aldrig riktigt mätt och bristen på sömn gör att du blir väldigt sugen på just skitmat. För den innehåller energi! Brist på sömn signalerar kris! Kris signalerar – VILL HA! Är det verkligen någon där ute som önskar brist på kontroll på maten?

Ja, behövs det fler argument för att prioritera sömnen?
Som sagt – SOV FÖR BÖVELN!

Med Vänlig Hälsning Lisa Kaptein, Pt i det mentala och i det fysiska gymmet med svart bälte i sömn!

Kommentarsfunktionen är avstängd.