Sov dig mätt

Ensam hemma! Ingen ser… Jag kan gå och lägga mig när jag vill! 19.45 kom Johan Blund sen sov jag som en stock! Så gött, så mätt och med sån kontroll!

Vi underskattar god sömn alldeles för mycket. Den spelar större roll för hälsan än vad många tror. Ibland blir jag väckt en si sådär 15 ggr per natt. Men det har hänt att jag sovit hela natten och då märks det skillnad!

Allt förändras! Mitt val av mat, hur trevlig jag är eller rättar sagt hur mindre otrevlig jag blir efter en hel natts god sömn.

Det är som sagt så att sömnen spelar så mycket större roll än vad folk tror. Väldigt många behöver och vill tappa i fettvikt. Minst lika många behöver veta varför de äter så mycket skitmat som det gör, okontrollerat. Ännu fler, tror jag, skulle vilja veta vad det är som orsakar detta beteende. Vad är det då som gör att man blir så sugen?! Många saker spelar roll men sömnen är en viktig faktor!!

Vi har bland annat två hormoner som styr hunger och mättnad. När du sover, en bra, djup sömn, regleras balansen mellan dessa två hormoner. Därför har du säkert märkt att efter en natts dålig sömn, kanske efter en sen fest (ja, alkoholen gör också sitt!) är sugen på allt! Det får gärna vara fett, det får gärna vara sött och det får gärna vara kaloririkt! Men ändå blir du inte riktigt mätt. Suget är forfarande där…

Mina vänner, sov, sov ut, och sov. Ta detta på allvar!! Tänk om detta skulle va den viktiga pusselbiten som gör att du tappar i fettvikt, mår bättre samt är mätt och belåten? För att inte tala om piggare? Visste du förresten att sömnen spelar väldigt stor roll för återhämtning & muskeluppbyggnad

Rent logiskt, när är du som mest sugen och då på någon skitmat?
Kvällen va? Inte tusan vaknar du på morgonen och är sugen på pommers, glass och godis väl? Varför? Jo, du är utsövd, eller sovit är kanske ett bättre uttryck. Du har balans mellan dina mättnads och hunger hormoner.
För lite sömn kommer nämligen att göra det klart svårare för dig att hålla vikten och huvudorsaken är för att ditt sug efter någonting gott ökar ju tröttare du är. Det handlar alltså till stor del om hormoner.

Ghrelin är ett hormon som produceras i magsäcken och stimulerar aptiten. Nivån av ghrelin ökar före måltiden och minskar efter måltiden. Det betraktas som en slags motsats till hormonet leptin som produceras av fettvävnaden och som ger mättnadskänsla då det förekommer i högre nivåer efter måltid (än ghrelin då) Uppkallat efter det grekiskt ordet som faktiskt betyder smal.

Det krävs balans mellan dessa två som ni säkert förstår. Och vet ni?! Detta fixar kroppen själv. Om inte ni ställer till det för kroppen stup i kvarten genom störd nattsömn, stress och skitmat.

Så egentligen, hur svårt kan det vara?
Sov gott, ät bra mat och träna hårt! Sen har du det! Resultatet som du så gärna vill ha!

Hälsningar Lisa Kaptein Kvist, siktar på en Törnrosasömn med höga nivåer av leptin & glädje!

Kommentarsfunktionen är avstängd.