”Socker, socker, socker…..” 2år senare

Det är mycket snack om socker just nu. ”Sockerfällor, sockerberoende, det dolda sockret ” Sockerchocken är brutal..

”Raffinerat socker, glukos- och fruktossirap innehåller inget av värde för oss, inga näringsämnen utan bara extremt mycket energi som kommer att göra oss feta och sjuka. Detta hittar vi i hel- och halvfabrikat, godis, kakor, läsk, söta frukostflingor, snack och annat som man inte kan kallas bra val i något avseende.

Men…

Vi behöver kolhydrater för att kunna prestera på topp fysiskt och mentalt. Det gäller dock att välja rätt källor och rätt mängd. Det är här jag anser att det ofta blir fel.

Det finns de (i synnerhet kvällspressens löpsedlar) som vill förenkla det hela så pass mycket att det blir totalt missvisande. Man tittar på kolhydratinnehåll och visar sedan hur många sockerbitar det innebär. Totalt galet!

Potatis innehåller inte raffinerat socker, det gör inte heller frukter som banan och äpple. Inte heller morötter eller kolrötter innehåller detta.

Detta är naturliga råvaror som innehåller så mycket mer än bara sockerarter- vitaminer, mineraler, antioxidanter, bioflavonoider, fibrer med mera och de ger mättnad innan vi fått i oss för mycket. Potatis innehåller bara 16procent kolhydrater, banan är den mest kolhydratsrika frukten och den innehåller blott 22 procent. Det finns alltså plats för så mycket andra nyttigheter ?

Rätt mängd då? Kör du inte med bilen särskilt många mil behöver du heller inte tanka lika mycket. Det gäller även för vår kropp. Å andra sidan tar du dig inte speciellt långt på tom tank heller. Ja, det är mycket förenklat då kroppen har fler energikällor än vad en bil har, men ni förstår tanken ?

Kolhydrater är dock det bränsle som krävs för att vi ska kunna vara explosivt starka , de krävs för högintensiv träning och det är det enda bränsle som hjärnan godtar.

Det blir ofta feltänk – Man skippar potatisen till lunch och faller sen för godispåsen vid tretiden… Tja, inte undra på att man blir trött, slö och så långt från sin toppform man kan komma.

Genom att välja bra kolhydratskällor, äta regelbundet, röra på sig regelbundet och skippa skräpet slipper man undan så väl sockerfällor, sjukdomar och paltkoma. Rätt enkelt egentligen.”

Ovanstående skrev jag i ett blogginlägg på en annan site för exakt 2 år sen. Tänk, det är inte mycket som har ändrat sig sedan dess. Jag hade kanske valt att utveckla det hela lite ytterligare om jag skrivit det idag. Just i kväll har jag dock ingen lust med det. Lat?Japp.

Vi äter faktiskt lite mindre godis nu än för några år sedan, ca 15kg per person och år. Inte är det speciellt lite, vi ligger i världstoppen Någon har tagit min årsranson btw. Tja det var väl i stort sett det jag ville ha sagt.

Ursäkta om jag störde i Skärtorsdagsmyset…

 

/Carolin Helt, Int Lic PT och störig som få.

Kommentarsfunktionen är avstängd.