Social jetlag?

Har det känts lite segt i kropp och huvud så här under julledigheten? Känner du dig lite”bakis” utan att ha konsumerat alkohol? Ja, då har du kanske drabbats av social jetlag!

Jag lyssnade på en intervju med en sömnforskare och lärde mig en hel del men samtidigt fick jag bekräftat att det jag antog sen tidigare var rätt! Finns det en skönare känsla?

Så här i julledigheten så tas det sovmorgnar, det vänds på dygnet och det ska kalasas till sena timmen. Mötte själv en familjemedlem i dörren kl 8 imorse som var på väg hem från festen då jag var på väg till gymmet?!

Det du bland annat utätter dig för när du vänder på dygnet är så kallad social jetlag. Din kropp vet inte om det är morgon eller kväll, du känner dig såsig och vet kanske inte vad som är fel.

Rutiner min vän, rutiner mår kroppen bäst av. Vår hjärna och våra kroppar mår bäst ifall vi går och lägger oss som vi brukar och stiger upp vid ungefär samma tidpunkt som vi brukar oavsett ledighet eller ej.

Nu hör jag högljudda protester! Ha, ha, nej! det är inte fel att ta en lång sovmorgon ibland men gör det inte varje dag och framförallt – mixa inte med att nästa dag stiga upp i ottan. Din hjärna blir helt snurrig och din produktion av mättande och aptitstimulerande hormoner stämmer inte. De når inte sin balans för de känner inte igen situationen.

Är du trött och utsatt dig för för lite sömn minskar ditt hormon som ger mättnad och ökar ett hormon,  ghrelin, som stimulerar aptiten. Och sorry min vän – det är inte bönor och linser du blir suget på… Näe, suget på skitmat ökar och det är väl inte vad du behöver just nu?

Om man vill fatta detta fel så kan man läsa att man måste sova mer. Vill man lära sig något viktigt så läser man att det är stabila sömnrutiner man mår bäst av!

Inget fel, som sagt, att någon gång i veckan ta sig en sovmorgon men rör inte till det för din hårt utsatta hjärna i onödan. Ge den vad den vill ha och du mår så mycket bättre. Har du dina rutiner på plats blir det också lättare att ta den där löprundan eller promenaden på morgonen, fastän du är ledig. För er som har provat, ja ni vet, det är då det händer grejor!

Hälsningar Lisa Kaptein Kvist, stor fan av rutiner och  mår också oförskämt bra!

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.