Smoothies – för- och nackdelar med flytande föda..

Det går knappt inte att undgå alla recept på hälsosamma smoothies som florerar både i etern och i papperstidningar/böcker. Nästan så att man kan tro att det inte går att vara en hälsosam individ utan att slurpa i sig åtminstone en grön drink om dagen. Men hur är det egentligen?

Som alltid finns det ett stort ”det beror på” och man gör alltid rätt i att ställa sig frågan ”varför”. Vad gör en smoothie på bladgrönt, frukt och bär som inte nämnda ingredienser gör i ”oprocessat” helt format?

Fördel smoothie –

  1. det är betydligt mycket lättare att få i sig mycket av härligheten när det är i flytande form. Bra för den som har svårt att få sig frukt och grönt i vanliga fall. Det faktum att vi slipper tugga gör att vi liksom mäktar med mer.
  2. näringsupptaget underlättas. En hel del av det arbetet matsmältningen normalt gör har vi redan ordnat i mixern – nämnda tuggande som sker i munhålan och arbete som sker i magsäcken underlättas då det redan är så finfördelat.
  3. innehåller smoothien cocosolja, nötssmör eller andra energirika ingredienser är det ett ypperligt sätt att få i sig mycket kilokalorier på kort tid utan att bli överdrivet mätt.

Nackdel smoothie-

  1. det blir betydligt lättare att få sig mycket av härligheten. Alla behöver som bekant inte få det. Förvånansvärt ofta ser man just smoothies av allehanda slag just i viktminskningssyfte vilket blir helt kontraproduktivt med tanke på att flytande kilokalorier mättar betydligt mindre och är som sagt, förtvivlat lätt att få i sig. Hade man istället ätit alla grönsaker, bär och frukter som de var hade man dels varit upptagen en stund, blivit mättare pga att härligheten dessutom ligger kvar en stund i magsäcken också.
  2. näringsupptaget underlättas. Om man dricker smoothies som ett led i att minska i vikt så är väl just ett ökat näringsupptag icke önskvärt. Näring = kilokalorier. Vill man åt ett extra upptag av vitaminer och mineraler så är tipset att äta en större mängd ”oprocessat” och bli ännu lite mättare på köpet. Dessutom gör mixningen att de där härliga fibrerna som vi inte kan bryta ner (prebiotika) som utgör en härlig föda åt våra goda bakterier i magen, tja den bryter vi ner i större skala och de små bakterierna får ingen mat. Taskigt och ogint.
  3. innehåller smoothien cocosolja, nöttsmör eller andra energirika ingredienser är det lätt att få i sig betydligt mycket mer energi än om man hade ätit det hela i ”oprocessad” helt format, vilket är olyckligt om man tänkt tappa ett kilo eller två.

Snudd på lika många för- som nackdelar (om man inte är en god bakterie vill säga). Men man kan lätt konstatera att det går alldeles ypperligt att leva ett fullgott hälsosamt liv även om det är totalt smoothiefritt. Eller så dricker man det för att man tycker det är gott och smidigt, det funkar det också. Valet är som vanligt fritt.

Ja hörni, ovanstående var vad jag tänkte skriva om idag men på väg till jobbet hör jag på radion att drygt 2 miljoner barn i Jemen är i akut behov av mat och att närmare 500 000 barn lider av akut undernäring och jag undrar vad fasen vi håller på med? Skulle vi inte bara kunna äta bra mat och hålla käften och inte noja så förtvivlat. Vi har helt klart brist på verkliga problem..

/Carolin Helt, Int Lic PT förlåt om jag förstörde stämningen en smula där på slutet

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.