Smalfet

Många tycker att vara stor är det värsta som finns. Jag tycker smalfet är mycket värre. Är man av en lite större storlek så har man i alla fall muskler!

Smalfet är man när man väger lite, ligger på lågt BMI men skulle man mäta dennes kroppsfett skulle fettprocenten ligga mycket högt. Men det värsta av allt – musklerna lyser med sin frånvaro och kroppen har ingen power!!

När vi fyllt ca 30 år så börjar förfallet. Då infinner sig muskelatrofi. Det betyder att kroppen börjar ta bort muskelmassa som inte behövs, den du inte använder så att säga. Och då menar jag använda med stort A! Drar du inte i handbromsen här och börjar styrketräna så ökar risken att du bli en sån där smalfet person.

Fördelen med att vara av lite större storlek är ju faktiskt att det är ganska jobbigt att ta sig fram och att utföra saker. Musklerna måste jobba och då tappar de inte lika snabbt varken i storlek eller i funktion.

En icke aktiv person som kanske är normalviktiga i sin ungdom eller ngt äldre och väljer det väldigt korkade alternativet att inte träna kommer vid ca 30 års ålder sakta men säkert förlora den lilla muskelvolym den har. Detta leder till en något sämre ämnesomsättning vilket i sin tur leder till procentuellt högre fettmassan. Huden som hållt upp musklerna blir slapp med åren tappar också sin ihopdragande funktion. Resultat? Ja, du fattar nog.

Musklernas uppgift är inte bara att hålla dig upprätt och hjälpa dig att släpa runt på saker. En stor uppgift för denna kära vävnad är att producera energi (och värme). Lite muskler = låg energiframställning. Tror nog inte jag träffat någon som sagt ”tack, men jag har tillräckligt men energi så jag ska nog minska produktionen lite” Men ofta gnälls det över att man inte orkar och att man inte har energi att ta tag i saker. Skyll dig själv skulle jag vilja säga!

Som alltid i dessa artiklar – valet är ditt. Sikta inte på smal och därmed snåla med maten. Du kommer inte orka lyfta de där älskade, välgörande hantlarna i gymmet då. Du har liksom inget krut eller raketbränsle och med åren står du där – smalfet.

Det enda som glädjer dig är siffran på vågen. Den som ingen ser, bara du, och som bara är en siffra mellan dig och vågen. Medan en frisk kropp med atletisk hållning och en kropp med power lyser med sin frånvaro.

Övertygad? Bra! Välkommen i vårt gäng. Starkklok. Med pondus och power att lyfta saker. Med en kropp som fungerar och tar oss dit vi vill. Mer muskler till folket!!

Hälsningar Lisa Kaptein Kvist. Starkklok, mätt, belåten och med bra krut i kroppen??

Kommentarsfunktionen är avstängd.