Sluta ohälsohetsa!!

Jag tankade bilen häromdagen och parkerade bilen sen  en bit ifrån jobbet. En intressant färd för den uppmärksamme..

Jag tankade bilen utan att gå in på macken, jag gör oftast så. Jag vill verkligen bara tanka bilen men får erbjudanden om skitmat upptryckt i nyllet  ändå- ”Fikafavoriter för 25:-” Kaffe och kexchoklad/Kaffe med kanelbulle/kaffe med fralla. Jag vänder mig om och där har man tapetserat hela väggen med en gigantisk korv i tunnbröd med smält ost och allsköns skit. Flyttar blicken mot biltvätten och ser man på – ännu ett erbjudande om skitmat jag ska lockas till att trycka in i ansiktet när jag nu bara står där och vill tanka min bil.

Den här gången behövde jag som sagt, inte gå in på macken, men sist jag skulle hämta ut ett paket (tänk, jag minns när man fick gå till postkontoret för att göra sånt) och hallå hej, är det nån mer än jag som reflekterar över vad som finns att tillgå på en mack nuförtiden? Letar man riktigt länge hittar man lite bilrelaterade produkter längst ner i ett hörn, resten är – Skitmat. Överallt skitmat. Det doftar kanel från bake off-bullarna, grillkorvarna rullar glansigt feta på grillen, semlorna är på extrapris och på en skylt informeras det om att man kan få sin kladdkaka värmd och säger man till så får man extra grädde. Slänger ett öga på löpsedlarna, de pryds säsongsenligt med superdiets- och mirakelmetodsrubriker. Wonder why…

”Det råder hälsohets i landet” var det verkligen nån som sa det?

Innan jag väl klev innanför dörrarna på jobbet hann jag gå förbi lockrop om pizzabuffé, afternoon tea-buffé, varmkorv för 15:-, en fika i farten för 25:- och sist men inte minst, precis utanför gymmet var det nån form av kaffedrink med grädde och belgisk choklad till lockpris som erbjuds- jag hade gått 500m från bilen, i en småstad, en söndag.

Jag blir både matt och uppretad på samma gång. Vad ÄR det för miljö vi skapat? Hade jag varit en som kämpar med att bryta ett osunt ätmönster, som verkligen kämpar mot sug efter skitmat – då hade jag fasiken inte haft det lätt.

Att inte ens kunna få tanka bilen och bara betala med kort i automaten utan att få en kanelbulle eller kexchoklad upptryckt i plytet är inte okej!

 

Skitmat är designad för överätning. Socker, raffinerade kolhydrater och sunkiga fetter har den effekten på oss. Överätning resulterar i övervikt. Övervikt är skittrist och kan leda både till ohälsa i sig men framförallt leder det till ökad inaktivitet – det leder definitivt till ohälsa. Så vida pass att 5 000 000 årligen går en för tidig död till mötes, worldwide..

Jag är i regel emot förbud och tycker att man bör förlita sig på individens eget ansvar,  men med tanke på hur mycket ohälsa skitmaten skapar vore nog ändå på sin plats med nån form av reglering av hur man får exponera skiten.

Våra makthavare verkar inte vara jättejättesnabba på den bollen. Man vill ”ta ett samlat grepp” vilket verkar betyda att man i stort sett inte gör nånting i väntan på att göra nåt odiffust stort nångång i framtiden.

Fetmauppropet, dvs -Helena Dreber, allmänläkare, doktorand, Anna Gunnerbeck, ST-läkare i pediatrik, doktorand, Erik Hemmingsson, docent, fetmaforskare, Lars Jerdén, allmnänläkare, med dr, vill dock göra nåt åt det. Nedan är klippt från länkad sida.

  •  Näringsrik mat som främjar hälsa måste bli det enkla och naturliga valet: Inför en särskild skatt på läsk som ett första steg mot en mer omfattande sockerskatt, där inkomsterna kan finansiera hälsofrämjande insatser. Matjättarnas möjligheter att marknadsföra skadlig skräpmat bör kraftigt begränsas, inte minst reklam som är riktad mot barn och ungdomar.
  • Öka preventionen inom hälso- och sjukvården: Socialstyrelsen har utarbetat riktlinjer för åtgärder mot fysisk inaktivitet och ohälsosamma matvanor bland vuxna, men följsamheten till riktlinjerna är låg. Dessa preventiva åtgärder måste prioriteras mycket högre i sjukvården än vad som är fallet idag.
  • Bygg bort fysisk inaktivitet: Varje person i Sverige ska ha goda möjligheter att röra på sig dagligen, och alla ska känna sig trygga under lek och motionsutövning. Vi behöver därför en markant förbättrad infrastruktur för fysisk aktivitet i vardagen, som främjar rörelse framför stillasittande, t.ex. vad det gäller skolgårdar, parker och cykelbanor.
  • Alla barn ska stödjas i att etablera en livsstil som främjar hälsa: Förskolor och skolor bör servera våra barn näringsriktig mat, liksom minska barns exponering för skräpmat, t. ex i skolkafeteriorna. Alla barn skall ha möjlighet och uppmuntras till minst en halvtimmes daglig fysisk aktivitet i skolan.
  • Personer med fetma behöver ökad förståelse och stöd, inte ytterligare skuld- och skambeläggande: Hälso- och sjukvård liksom skola måste arbeta aktivt för att stävja den diskriminering som personer med fetma utsätts för.

Klicka på länken och skriv på för sjutton!

//Carolin Helt, Int Lic PT ohälsohetsad till typ kränkt tillstånd

 

 

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.