Skulle du får för dig att ställa dig på startlinjen inför ett maraton utan att träna?

Jag tror ingen normalt funtad människa skulle få detta för sig. Det skulle vara en ren idioti och jag tror nog vi kan vara rörande överens om detta.

Men att stå här inför den svåraste match vi någonsin kommer spela, d.v.s. livet, tar vi för givet att det ska funka. Ja, till och med att det ska gå bra! Helt utan träning, helt utan målsättningar, helt utan en handlingsplan och ibland helt utan stöd…

I skrivande stund har jag en rasande tonåring hemma. Just nu går ingenting på räls. Hennes tränare beter sig som ja, ska nog inte ta dessa ord i min mun, skolan suger, jag suger (ibland) och pappan är ibland en rövhåla (ha, ha, det är ett sånt kul uttryck) Vad kan jag då hjälpa henne med? Jo, träna, träna mentalt för det liv hon har framför sig. Med motgångar, med framgångar, med besvikelser och diverse andra hemskheter.

Hur gör du? Tränar du inför livet? Ja, jag vet att jag är nördig med min mentala träning men shit, vad den betyder mycket!! Men även den sortens träningen måste läggas upp på ditt sätt. Den måste läggas upp efter dina förutsättningar. Oj, kände ni igen det där? Yes, det är precis så en Pt jobbar om du anlitar en sådan för din vanliga träning. Och du, mental träning är precis likadan. Då menar jag mängd, kontinuitet och med rätt teknik.
Konditionsträning börjar lätt, någon minut i taget för att sen öka mängd. Och där! Där har du din grundkondition som många är nöjda med. Fine, men du kan också välja att gå vidare. Men den biten, det är en annan saga…
Grundkondition behöver vi alla, den så viktiga träningen för vår hjärtmuskel. Tror nog inte jag träffat någon som vill dö i förtid faktiskt.

Tänk dig att mental träning är som att träna upp din grundkondition. Du gör precis likadant, börja med någon minut för att sen öka mängden lite. Och där! Där har du din mentala grundkondition som kommer göra att du kommer klara av livet lite bättre, lite lättare och kanske till och med bli lite mer framgångsrik i det du gör? Sen är det upp till dig ifall du vill gå vidare. Men den biten, det är en annan saga…

Var börjar vi då? Gå tillbaka och läs min artikel om ditt mentala rum, det är där vi ska börja. Någon minut per dag, för att sen eventuellt gå vidare. För dig som känner mig så kommer jag med all säkerhet fortsätta skriva om hur man tränar och hur man går vidare.
Och vad händer om du slutar träna mentalt? Slutar du träna din grundkondition så vet du exakt vad som händer. Vet du, det är precis vad som händer så du slutar träna mentalt också. Du förlorar din härliga mentala grundkondition, den som får dig att klara av livet lättare, den som får dig att lyckas…

Är det inte dags att börja? Jo, jag tror det. Jag hjälper dig!
Hälsningar Lisa Kaptein Kvist, Mental tränare med massor att ge

Kommentarsfunktionen är avstängd.