SJAS!!!

”Vill du gå ner i vikt – träna iNte hårt” samt ”Hunger är vår främsta fiende” tja, det var några små tips jag fick mig till livs häromdagen. TACK för att jag inte strävar efter viktnedgång. TACK för att jag har min alldeles egna ”expert-hatt” och därmed kan sålla i det myckna flödet av rövhattar..

”Rivstarta viktraset efter semestern” tja, den smaskiga rubriken bjöd Aftonbladet på häromdagen. Vi förutsätts alltså ha raserat de resultat vi åstadkom när vi följde råden i ”Kickstarta ditt viktras- Kom i form till semestern”, då vi så sent som förra veckan fick tipset att hetsäta skitmat för att toppa vår förbränning, skaffa oss ett ätstört beteende och på nåt märkligt sätt komma i form den vägen, så vill jag inte ens veta vilka råd som döljer sig bakom artikeln.

Sjas! Vik hädan alla stolliga upphovsmänniskor till ”hälsoråd” likt dessa. Okej okej, de kanske inte är några stolliga rövhattar egentligen, de kanske bara har förmågan att uttrycka sig lite olyckligt i tal och skrift. Men snälla söta, rätta då till det. Ty det oväsen som följer med orimliga mirakelmetoder och superdieter utan grund, är öronbedövande.

Och sen har vi då alla vettiga individer, de med vettiga råd att ge. Råd om att tänka långsiktigt. Råd som innefattar att det krävs arbete för att få resultat. Råd som innefattar bra mat och träning. HURRA för alla dessa!! Men varför så tysta när skräp som rövhattarna spottar ur sig får så mycket spridning. (Förlåt, de är förmodligen inte alls rövhattar utan utrycker sig bara olyckligt). Det verkar finnas någon form av ängslighet, man vill inte stöta sig med någon i den lilla träning-, kost- och hälsobransch.

Sjas och skärp till er,  alla ni som dissar diss. Ja, man måste kunna ta ton och säga – HALLÅ HEJ!! Det där är rena stolligheterna.

Till sist vill jag rikta ännu ett ”Sjas” till människor som hämmar sin omgivning.

”Du är unik och värdefull precis som du är, du duger” den som tar åt sig av sånt måste 1. vara ytterst svältfödd på bekräftelse 2. förmodligen i färd med att ge upp ansträngingen att förändra det som gör en missnöjd i livet. Som börjar förhandla med sig själv så snart det börjar bli lite motigt ”jag duger ju ändå liksom” . Alla duger alltid, det handlar inte om det. De verkar dessutom vara samma individer som står där och är unika och värdefulla ända tills de hakar på ännu en vända med Viktväktarna och/eller LCHF eller 5:2 eller whatever.

Att slänga ur sig floskler som ovan är nog jättemysigt, det ger ju sjukt mycket lajks och mysig stämning för en stund. Men hjälper det omgivningen i förlängningen? Jag är skeptisk.

”Ändra aldrig på dig själv för att behaga andra. Är du dig själv kommer rätt människor att älska dig” ännu en liten goding i citatdjungeln. Tänk att det kan nog vara ett av de sämsta råden jag läst. Det finns rätt många människor både i nutid och historiskt sett som skulle gjort alla en tjänst genom att förändra sig själva en smula. Är du en rövhatt kommer andra rövhattar att älska dig. Men vet du, det är inget tecken på att du är på rätt väg, inte alls.

Sjas, sjas och SJAS.

Nä, jag åt inte taggtråd till lunch idag heller. Jag har kanske bara haft tid att reflektera över hur smetiga budskap vinner mark och jag är jäkligt skeptisk till nyttan av det..

 

//Carolin Helt, Int Lic PT med nytt favorit ord..SJAS

Kommentarsfunktionen är avstängd.