Salsadansande damer mår bättre…

Lyssnade på vetenskapsradion i bilen på väg till jobbet i morse. De nämnde där ovanstående. Salsadansande damer mår enligt en studie bättre. Kul! Men bättre än vaddå?

En studie har gjorts på 54 kvinnor i 65-årsåldern lottades att antingen dansa lationdans 2ggr i veckan under fyra månader  eller delta i en kurs om hälsa.

”Både före och efter studierna mätte man försökspersoneras gånghastighet och bad dem uppge hur ofta de rörde på sig på fritiden. Tydligast framsteg gjorde gruppen med dansande damer. De både gick snabbare och rörde på sig mer efter fyra månader av merengue, chachacha och salsa. Forskarna tror också att dansen kan ha andra hälsofrämjande effekter, som ökad interaktion med andra människor och lägre stress. I framtiden planerar de att med magnetkamera försöka studera vad som händer i hjärnan när man dansar.

Studien presenterades nyligen på konferensen American Heart Association Meeting, AHA.”

Ja, det där var ju inte speciellt förvånande ty de latinodansande damerna gjorde faktiskt nåt. Det är liksom det som är tricket. Det spelar ingen roll hur många böcker med temat hälsa man plöjer eller hur många träningsredskap man har under sängen. Det handlar om att göra i enlighet med det man lärt sig också. Sorry, att bara veta räcker inte. Inte alls. Faktiskt.

Att inte ha kunskap men ändå göra är betydligt effektivare än att veta ”allt” men inget göra.

Det finns så sjukt många askholes där ute som aldrig får ändan ur vagnen och gör enligt den kunskap de faktiskt har. De sitter förmodligen kvar på ändan ett tag till och googlar efter någon alternativ lösning på sitt problem.

Det finns de som tycker att jag är hård och jag har även fått höra att det något fel på min människosyn. Känner mig dock inte det minsta träffad. Är fullt medveten om att den miljö vi lever i främjar en allt annat än sund livsstil och att det är allt annat än lätt att göra i enlighet med det man faktiskt vet.  Men hur man än vänder på det måste man göra jobbet. Själv. Jobbet är enkelt, inte lätt men enkelt.

Jag tror på individens makt över sin egen tillvaro. Jo, jag tror verkligen att alla kan. Det kan vara olika svårt men alla kan.

Hoppa, dansa gör vad ni vill men vad ni än gör – Sitt inte still!!

 

/Carolin Helt, Int Lic PT och rätt vänlig egentligen

 

 

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.