PT På Riktigt på konferens

PT På Riktigt dvs Lisa och jag drog i torsdags till hufvudstaden och styrde upp Fitnessfestivalen och Tränardagarna. Ett tufft jobb men vi vet då inga som är bättre lämpade för uppgiften än just vi.

Lisa har sytråd med sig när hon åker på konferens ? Det är helgens största chock tror jag bestämt. Tänkte förutom denna anmärkningsvärda information dela med mig av vad vi fann allra bäst under Tränar/Branschdagarna.

Jaja, vi inledde vår egen lilla konferens redan på torsdagskvällen. Middag och julklappsutdelning. Vi är båda grymt skickliga givare och nöjda mottagare av dylika klappar.

img_6882

Då kreativiteten inte direkt flödar vid status ”aptrött” vi gick och la oss redan vid 21-snåret.

Pigga och raska efter 8 timmars sömn och morgonlufs på var sitt håll inledde vi Älvsjö Mässan med att springa vilse minst 3-4gånger innan vi hittade till föreläsningssalarna. Vi jobbar enligt principen ”fort och fel” och hinner därmed se mer än vi önskat samt klämma in mer vardagsmotion än en genomsnittlig mässbesökare.

Väl framme fick vi idolen Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap, som bänkgranne.

img_6895

Denne idol höll sedermera i första föreläsningen ”Medicinsk träning- för ökad livskvalitet, lönsamhet och ekonomiska besparingar” Psykisk ohälsa kostar 70miljoner per år i Sverige, dvs 3% av BNP. Vad göra? Vi kommer skriva mer om detta men jag sammanfattar det hela så här –

Träna för tusan! Låt kroppen jobba och faktiskt rätt hårt, det är den bästa boten fri från biverkan.

Det trivsamma är även att det är en medicin som ska tas livet ut.

Jill Holmström Leg Dietist som är makalöst väl uppdaterad och vass. Också en idol. ”Fett som fett?” som en gång för alla slog fast –

Ät ägg?

Och –

 Du måste inte äta var 3:e timme. Du  har INTE lågt blodsocker. Du har noradrenalin. Det är det som gör dig grinig.

Vi föds hungriga och det är inget farligt att vara lite hungrig ibland. De som fixar det bättre än andra är de som istället får ökat adrenalin. Det blir mer fokuserade och inget griniga alls. Det viktigaste är inte när, utan vad man väljer att äta. Ät så ofta som du behöver för att kunna göra sunda val – as simple as that!

Tja, man bara måste ju älska en människa som säger sånt jag brukar säga. 

Vi konstaterade under dagen (ja hela helgen) att experter som verkligen ÄR experter på riktigt, alltså inte löpsedelsexperter, de säger preciiis det Lisa och jag säger på våra föreläsningar och det vi skriver om här. Känns som ett grymt bra bekräftande.

Bäst med fredagen var nog ändå när det var dags för branschmiddag och Lisa och jag ställer i kön till banketten och jag började ana oråd, har vi verkligen gått rätt? ”Ja då” sa Lisa. ”Men se dej omkring” sa jag. Bara grabbar i 20års åldern i mjukisbrallor, orimligt bruna och med utmärglade blickar. Vi stod i kön för registrering och invägning för deltagarna i Mens Fysiqe. Vi går fort och fel men där stod vi även still helt fel och lite för länge. Grabbarna måste verkligen ha undrat vad vi gjorde där?. Vi tog det som ett tecken på att göra även denna kväll kort. Vilket vi gjorde. Partydjur är inget vi kan kallas för.

Lördagen började strålande med Börje Salming som första starstruckedmoment?.

img_6914
Lite akrobatiska övningar bland montrarna för att sedan sätta oss stilla en stund.

img_6931

Makalöst bra föreläsning med Carl Johan Sundberg, professor och leg läkareKarolinska Institutet. Han sammanställde rasande mycket forskning som visar det vi redan visste –

träning räddar liv och dessutom lever vi det längre livet bättre och friskare.

Han informerade även om att vårdcentralerna knappast dignar av belastning av övertränade individer. ”Lagom” träning kan vara en ganska hög dos och de rekommenderade 150min av ”raskt promenerande” per vecka är en minimigräns, inte på något sätt optimalt.

Dålig kondis & låg muskelmassa = tidig död

INGEN hittills studerad vävnad påverkas negativt av träning. Tre mån träning backar till och med hudens åldrande med 10år. Hur många argument ska behövas för att få folk att börja röra på sig? Hur svårt kan det vara liksom?

Tränardagarnas röda tråd var – Höj kvaliteten och kompetensen på tränaryrket.. Det räcker inte med att synas mest, man måste vara jäkligt bra på det man gör. Som två medelålders tanter med år av erfarenhet bakom oss kan vi inte med ord beskriva hur mycket vi håller med.

Ju mer man lär sig desto mer inser man att man inte vet.

Det är tyvärr inte något alla begriper.

Ja, i övrigt hann vi byta namn, reda ut planerna för kommande års aktiviteter, säga ”Hej och tjena”och ”Heja dej!” till en massa kollegor som är värda allt beröm de kan få. Är man bra ska man banne mig få höra det!

Ja, det var sammanfattningen av konferendet det. Några djupdykningar i ämnet lär dyka upp framöver, helt säkert.

// Carolin Helt, Int Lic PT på riktigt

 

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.