”Paradigmskifte” på gång…?

För ca 40 år sedan tackade man inte nej till rökning. Alla rökte! Vi som är ca 50 år idag har alla suttit med näsan intryckt i det lilla trekantsfönstret i bilen som var det enda sättet att få frisk luft när våra föräldrar rökte som borstspindlar. Helt ovetande…

Men hur ser man på detta idag? Man hajar nästan till om man ser någon som röker i bilen. Skulle det dessutom finnas barn i bilen vill vi ringa polisen, barnavårdscentralen eller BRIS! För idag har vi en helt annan syn på saken. Idag är vi mer bildade men det tog sin tid…
Det är väldigt få som röker idag för att folk är smartare helt enkelt. Tänk att det skulle ta sån tid innan den där rökfilmen vi fick se på super8 rullen i skolan skulle ge verkan.

Vissa ser på dem som röker som idioter. Men vissa ser också på oss som tränar varje dag som idioter! Ser ni vart jag vill komma?

Skulle man dessutom träna hårt ett par, ja nästan varje dag i veckan är man helt galen! Jag är en av dem. Men jag står på mig för vet ni vad? Om 10-20 år tränar alla! Då har kunskapen nått ut, precis som med rökningen! Då vet alla hur stor effekt hård träning har på vår hälsa.

Det tar sina år innan alla är ”utbildade” Detta trots att all! Forskning pekar åt att träning nu har visat sig inte bara påverka hjärthälsan utan också hjärnhälsan. Vi blir alltså smartare, mer effektiva och sänker risken att drabbas av ”hjärnrelaterade” sjukdomar!

image

Den sortens träning vi pratar om nu är framförallt konditionsträning. Vi pratar om att träna ofta och vi pratar lite tuffare! Det som både jag och Carolin skrivit om den senaste tiden. Och då pratar vi som ni alldeles säkert förstår inte om en promenad! Nej, nu är det dags att ta i. Nu är det dax att bli rejält andfådd. Nu är det dags att det skakar i lårmusklerna och att svetten sprutar!
Konditionsträning av den lite tuffare sorten påverkar bland annat hippocampus storlek. I denna del av vår hjärna är det framförallt som våra minnen behandlas. Tänker vi då barn så är det ju ytterst viktigt att konditionsträna. Om de vill lära sig nått i skolan det vill säga. Är du vuxen så kan det vara bra att minnas dina barn eller hur?! Eller hur du kommer till jobbet och vad du ska göra där ha, ha.
Och detta är bara en! Av fördelarna med att träna lite hårdare!

Frågan är om du vill vara i gruppen som hånar oss ”hårdtränande” Vi med våra stora friska hjärnor och med en väldigt härlig och lycklig livsstil eller du vill vara den där lilla grå saken som om 10-20 år kommer på att de hade nog rätt, de där tossarna på Pt Kvinna?

Ja, valet är ditt. Och du har bara ett liv vad vi känner till.
Hälsningar Lisa Kaptein Kvist, hårdtränande med bra minne och stor Hippocampus

Kommentarsfunktionen är avstängd.