Obehag- temat för dagen…

Måndag YEAY!! OBEHAG- var temat, ty nåt har hänt med befolkningen i detta förmånliga land att leva sina dagar i. Önskan att sky allt som är förknippat med ens en gnutta motstånd har tagit rent av obehagliga proportioner.

Ty, det finns stora fördelar i att inte vara så förtvivlat bekväm att man undgår allt som kan framkalla känslan av obehag. Nedan följer några exempel:

  • Ta konflikten och den obehagliga stämningen som det kan medföra istället för att älta problemet med precis alla andra än med den som är orsaken till det.
  • Gör jobbet! Sluta drömma om att möjligheter ska landa i knät, möjligheter fångar man nämligen när de kommer farandes i luften och man är i full färd med att göra annat, inte när man sitter och pillar navelludd och bara väntar.
  • Träna hårt. Om det är resultat i form av en stark kropp så krävs det att du lyfter tungt, bra mycket tyngre än vad du kan göra samtidigt som du ler. Vill du bli snabb, krävs det att du höjer tempot bra mycket mer än att du kan skrika ”TJOHOO” med jämna mellanrum. Vill du bli uthållig, då får du nöta på bortom bekvämlighetens gräns, nämligen obehagligt långt.
  • Få dina åsikter prövade, ja omge dig inte enbart av ja-sägare. Att få mothugg, bli ifrågasatt, att få argumentera för sina åsikter kan leda till 1. Din ståndpunkt förstärks 2. Du lät dig nåt nytt 3. Du kanske omvärderar och tänker om 4. Du kan få nån med stolligare åsikter att tänka om.
  • Vill du byta matvanor, börja äta sunt- då kan du med största sannolikhet vara tvungen att genomlida obehaget att motstå sug efter ”mat” som du tidigare varit van att falla för. Socker, raffinerade kolhydrater och sunkiga fetter ger sug efter mer. Det krävs att man lyckas utså obehaget att inte tillfredsställa det suget.
  • Eget ansvar. Kan det finnas något mer bekvämt än att låta någon annan ta ansvar? Nej, förmodligen inte. Eget ansvar för sina handlingar, eller kanske ännu mer -eget ansvar för allt det där man saknat handlingskraft till att få gjort- obehagligt, mycket obehagligt. Men det fina med att ta eget ansvar är att när man väl lyckas åstadkomma något, ja då kan man ta åt sig hela äran för prestationen. Eget ansvar gör en stark.
  • Civilkurage, testa det. Att reagera och AGERA när någon annan utsätts för orätt- det kan vara obehagligt som fan men är det på något sätt vi ska få ordning på det här jordelivet så är det genom att vi alla visar prov på just civilkurage.
  • Självinsikt- huah… ack så obehagligt men går hand i hand med eget ansvar. Utan självinsikt begriper man sällan vad det egentligen är man har ansvar för. Med självinsikt åtnjuter man dock ett liv med realistiska förväntningar på sina egna förmågor.

Obehag- välkomna det, hantera det och gå stärkt ur det.

Det finns de som hävdar  att vi har så många krav på oss, krav på att prestera. Självpåtagna krav på yta och perfektion kanske men i övrigt är jag skeptisk.Vi vuxna verkar formligen älska allt vad #selflove och duga som vi är utan att göra ett endaste vettigt handtag heter.

Och vi blir kränkta. Som vi blir kränka av minsta lilla obehag vi kan tänkas snubbla över.

Barn av i dag, hur lyckliga har dom blivit av att tro att livet ska förflyta i ett ständigt lyckorus, helt kravlöst glida runt och att bara dyka upp om ens det, det är gott nog?

När det riktiga livet sen slår dom, när obehagligheter som ovan uppstår, hur hanterar de det? Tja, det är ju olika förstås men…

Depressioner och självskadebeteenden ökar och ungar som är så förvirrade att de inte ens vet vilket kön de har.

Konklusion om ni frågar mig- vi gör både oss själva och vår omgivning en otjänst genom att sky allt vad obehag heter.

/Carolin Helt, Int Lic PT och bekväm med obehag..

 

psst. Bilden ovan är dock från en allt annat än obehaglig dag..

Kommentarsfunktionen är avstängd.