”Normal”- Nej tack!

”Så där som du håller på är ju inte normalt”, sagt till snubben som lägger 8 av veckans 168 timmar på träning. ”Låt inte träningen gå till överdrift, det är inte sunt” sagt till hon som la 4,5 timme i veckan på att umgås med likasinnade, ja såna som gillar att ta i så att svetten sprutar, hjärnan rensas och göra livet lättare- träna, alltså. Jag var tvungen att googla ordet ”normal” för att förstå problemet…

Synonymer till ordet normal

adj.

Okej, då förstår jag. Att vara normal är att vara ”som alla andra”. Är det verkligen ett #lifegoal att anamma idag?

Jag fick i morse ett pressmeddelande vidarebefodrat till mig. Läs nedan…

 

”Hjärtrapporten 2019:

Ohälsosamma matvanor kostar 53 miljarder

Kostnaden för svenskarnas dåliga matvanor beräknas till 53 miljarder kronor under ett år. Det visar en ny analys i Hjärtrapporten 2019 som Hjärt-Lungfonden släpper i dag. Nu efterfrågar Hjärt-Lungfonden en nationell handlingsplan för att förbättra svenskarnas matvanor.

– Tack vare forskning som leder till bättre vård och levnadsvanor har dödligheten i hjärt-kärlsjukdom nästan halverats på 20 år. Men svenskarna blir allt mer stillasittande, motionerar mindre och äter allt mer ohälsosamt. Om vi inte förändrar vår livsstil riskerar den positiva trenden att brytas, säger Jan Nilsson, professor och ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Svenskarna äter sämst av alla nordbor, och mer än varannan invånare är överviktig. Forskning vid Lunds universitet visar att 6 400 svenskar i år beräknas att dö i förtid på grund av dåliga matvanor. Av dem kommer nio av tio att dö i hjärt-kärlsjukdom. I Hjärtrapporten 2019, som släpps i dag, har Hjärt-Lungfonden bett samma forskare att räkna på kostnaderna.

Analysen visar att prislappen för våra ohälsosamma matvanor är hisnande 53 miljarder kronor – under ett år. Det är mer än statens sammanlagda utgifter för kultur, miljövård och migration under 2018. I dag skriver Hjärt-Lungfondens generalsekreterare Kristina Sparreljung och ordföranden för Hjärt-Lungfondens forskningsråd, Jan Nilsson, på Sydsvenskans och Helsingborgs Dagblads debattsidor om behovet av en nationell handlingsplan för att förbättra svenskarnas matvanor.

– Regeringen måste göra det enklare att följa de nordiska näringsrekommendationerna. Tre konkreta förslag är att subventionera frukt och grönsaker, beskatta sockersötade drycker samt att initiera ett nationellt saltsänkningsprogram. Det vore inte bara en samhällsekonomisk investering, utan skulle även rädda tusentals svenskar från att dö i förtid, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Hjärtrapporten 2019 ger en helhetsbild av de senaste forskningsframstegen och hjärthälsan i Sverige. Med Hjärtrapporten vill Hjärt-Lungfonden öka kunskapen om forskning och behandling av hjärt-kärlsjukdom så att fler ställer sig bakom kampen mot vår tids stora folksjukdomar. Årets rapport släpps i dag, den 21 november.”

 

Det var Skjutjärnjournalisten som ville ge mig nåt att gå igång på. Och det lyckades hon ju med. Inte för att något i rapporten förvånar mig. Jag hade det på känn.

Mer än varannan svensk är överviktig eller fet. Senaste siffran jag sett är 51 procent.  Siffran för övervikt minskar enligt vad jag senast läste men bara pga de som är överviktiga tenderar att glida över gränsen och klassas som feta istället, så inga goda nyheter där.

Nästan alltid skriker då någon-

”MEN BMI KAN MAN JU INTE GÅ EFTER!!” ”MUSKLER VÄGER MER ÄN FETT*”

Nej, BMI (vikten i förhållande till längden)tar inte hänsyn till vad som väger. Men – jodå, BMI är  ett index framtaget att mäta hela populationer och blir då relevant. På individnivå kan det bli trubbigt men det problemet är inte att en och annan muskelknutte råkar hamna på ”övervikt” utan snarare att en och annan lättviktare med låg muskelmassa får ett bättre värde än vad den borde ha. Det finns många med ”pommes frites”-kropp därute, dvs smalfet pga den i rapporten angivna oförmågan att anstränga sig fysiskt på regelbunden basis. Ja, inte nog med att vi sitter helt stilla mer än någonsin förr – vi motionerar dessutom mindre.

2 ynka procent av vår dag, ja det är vad som krävs för att minska risken att drabbas av sjukdomar likt de som nämns i rapporten. 30min pulshöjande aktivitet om dagen, 5 dagar i veckan. Det är vad WHO rekommenderar som en  miniminivå. 46 procent av den arbetsföra svenska befolkningen lyckas uppenbarligen inte med det pga de har så dålig kondition att det allvarligt riskerar att försämra deras hälsa.

För att återgå till betydelsen av ordet normal, det fortsätter nämligen med fler synonymer-

fullt klok, klok, mentalt frisk, vid sunda vätskor, vid sina sinnens fulla bruk, själsfrisk, sund, tillräknelig

Öhhhh….alltså, jag vet inte riktigt. Att vara ”som alla andra” eller ens ”genomsnittlig” kan omöjligen samtidigt betyda att vara ”vid sunda vätskor”.

I och med att vi gärna jämför oss med vår omgivning, så går det faktiskt inte ihop. Att ha kost- och motionsvanor som är sunda och hälsosamma dvs det vår kropp och knopp mår bra av, är tyvärr inte vad som kan klassas som ”normalt” idag..

Och 53 miljarder hör ni, tänk vilken nytta dom stålarna skulle kunna göra på annat än självförvållad ohälsa?

Nej, normalt i dag verkar det däremot vara att förfasa sig över #kroppshets #träningshets eller varför inte #vikthets. Och sällan ges det väl större uppmärksamhet och gillanden än när någon så kallad hälsoprofil surrar lite ljuvt om att inte låta träningen gå överstyr, inte låta viljan att prestera styra utan gör det som är roligt bara samt framhåller vikten av att vila och ständigt unna sig belöningar via munhålan, allt för att ge guldkant åt vardagen.

Om det brinner i huvet på mig? Jodå, dumheter har den effekten på mig.

HEPPÅER!

 

//Carolin Helt, Int Lic PT, Normal- Nej, tack!

*Muskler väger fö precis lika mycket som fett- 1kg är alltid 1kg, fett är bara lite mer skrymmande till volymen.

 

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.