Nej, varken mjölksyra eller väldigt ansträngd andning är farligt!

För att inte kränka någon så börjar jag med att förtydliga – Detta gäller för er som är friska!

Det som för oss, som lever träning, är så naturligt kan uppfattas av andra som urrrkk. Mjölksyra (laktat) kan uppfattas som en ”fruktansvärd” smärta. Jag har hört detta så många gånger hos, nybörjare. De tror att det är farligt…

Nu menar jag inte att man som nybörjare ska ta i så det skriker i musklerna. Risken är då väligt stor att man inte vill ta sig till gymmet fler gånger.
Det jag vill ha fram här är att det är ingen skada du känner! Det är syret som är slut i muskeln och den vill berätta för dig att en liten paus hade inte varit så dumt.
Under denna paus, som inte behöver vara så lång, har musklen möjlighet att äterhämta sig och nytt syre kan tillföras muskeln och därmed också mer energi. För nya tag då. Inte för att gå hem!
Detta är väldigt enkelt förklarat men syftet med denna text är att få bort rädslan för att ta i.

Jag tränar en hel del äldre och med dem ska man ska vara väldigt noga med övningsval, uppvärmning mm. Mjölksyra är inte heller skadigt för dem! Många lider dessutom av dålig cirkulation och kan få mjölksyra tidigt. Där kan konditiosnträning och rörlighetsträning vara på sin plats.

Sen har vi det här med andningen…
”Nej, nu är det farligt för nu får jag inte luft” hör man ofta.

Inte lika ofta faller de sedan ner och dör av syrebrist. Man har vågat ta i, det är vad som hänt.

Det mina vänner, har aldrig varit farligt! Jag repeterar – om du är fullt frisk.

I allt vi gör, om det så är i skolan, i arbetslivet eller på träningen så tar det emot – det är då det går uppför. Det är då vi lär oss, våra kroppar lär sig att nu måste den utvecklas. Ursäkta upprepningen men när har detta någonsin varit farligt?

När du står där inför provet i skolan  eller kanske mötet på jobb, pulsen stiger och kroppen skriker NEJ!

Det är mjölksyra min vän. Hur skulle du hanterat den på gymmet? Tagit en kort paus, andats och sen tränat vidare eller hur? För den försvinner ju, när du lärt dig, när du tränat upp dig. När du blivit bättre!

Från och med nu så tycker jag vi välkomnar mjölksyran, den ansträngda andningen och motståndet! 2019 – come on!

Hälsningar Lisa Kaptein Kvist, Pt, laktat älskare och bra på att övertala folk

Kommentarsfunktionen är avstängd.