Nej! Pommes är inte samma sak som potatis och morotskaka är inte nyttigt!

Vissa saker kan man tyckas är självklara men man ska också ha klart för sig att ordet själ-klart bara är klart för en själv!

Som Pt får man frågor om vad viss mat innehåller och vad man ska äta. Det tycks råda en stor förvirring där ute på sådant en annan tycker är självklart därav denna text. Nu är det också så att saker som andra tycker är självklart kan te sig som en total obegriplighet för mig. Som tex högklackade pumps! Och dessutom att vi har en speciell dag för detta i almanackan!? Varför då…? Ja, vi är alla olika.
Jag tycker ändå att vissa saker borde vi ta lite mer allvarligt på en andra, som kosten tex. Jag har aldrig träffat någon som vill öka i fettvikt, älskar sin avsaknad av energi och vill må som en kratta. Nej, det vanligaste är ju faktiskt att folk kommer till mig med önskemål om det motsatta.

Då var det dax att klargöra några saker. Pommes är inte samma som potatis! I bästa fall så gör vi potatisstavar hemma och kör dem i ugnen med en nyttigare rapsolja och goda örter. Men oftast så tror jag att vi (läsa andra knasbollar) köper den färdigköpta varianten. Dessa då med ett väldigt högt innehåll  av fett, oftast dålig  kvalité ja, ren skitmat vill jag påstå. Men med kcal så det sprutar om det! Handen på hjärtat, om det nu är kcal du jagar, inte fasen är detta något du borde välja väl? 100g, räknas då som en normalportion innehåller ca 319 kcal. Ca 1 h löpning!! Är du beredd att betala denna faktura?

Sen har vi det här med morotskaka. Jag trodde mamman skämtade (ups nu kränkte vi igen…) när jag hörde henne beställa en morotskaka till sitt barn för att den var nyttigare?! Öhhh, vad? Har ni någon gång kollat innehållet?? Sprutar socker och fett lång väg! Lite morötter så klart men det är som att parfymera en bajskorv, det tar inte bort öörrket.

Ibland får man också försvara sitt jordnötssmör. Folk tror att det är samma som Nutella?! Nutella är rinnande godis! Jordnötssmör är en väldigt kaloririk produkt men som även innehåller en stor mängd protein, bra fibrer mm. Man får leta länge efter det innehållet i Nutella…

Gott folk där ute. Lär er vända på förpackningarna. Lär er hur man avläser tabellerna och hur man tar redan på om det är skitmat eller ej. Man kan i och för sig gå efter det enklar tricket att om produkten haft en mamma och en pappa eller växt direkt upp ur marken är det ganska safe. Men här kommer lite tips om innehållsförteckningen:
-På första raden står vad produkten innehåller. Det som står främst finns det mest utav. Står socker långt fram, sätt tillbaka den på hyllan – Ni hajar va?
– I tabellen där det står angivet vad produkten innehåller per 100 g kan man också få fram viktig info. Tex på raden under kolhydrater står det ” varav sockerarter” Den ska naturligtvis vara så låg som möjligt

fullsizerender

Ja, detta var bara några enkla saker man kan ha koll på. Sen behöver man ju inte uppfinna hjulet 2 ggr. Har du hittat ett bra baskit, ett gäng med bra produkter – håll dig till dessa. Utöka sen din fantasin istället om vad du skulle kunna tillaga utav dessa produkter.

Nu hoppas jag att jag kränkt någon. Det känns mer som det nått fram då.
Hälsningar Lisa Kaptein Kvist, som älskar morotskaka men inte för att den är nyttig då!

Kommentarsfunktionen är avstängd.