Nej, fet är inte fit.

Under europeiska fetma kongressen (European Congress of Obesity) i Portugal slog forskarna hål på myten om ”hälsosam” fetma, den om att det går att vara fet och ändå i god form.  Man har tidigare hävdat att så länge värdena är normala är risken att drabbas försjukdom inte större än för normalviktiga..

Men nu har forskare vid University of Birmingham analyserat hälsouppgifter från 3,5 miljoner britter mellan 1995-2015. Där såg man att även överviktiga med normala värden löpte större risk att drabbas av hjärtsjukdomar och stroke, även om värden förblev normala. Bara det faktum att man är överviktig ökar alltså risken att drabbas.

Att vara normalviktig är ingen garanti för att behålla hälsan men helt klart ökar det oddsen…

 

Att vi nu nått upp till att 51 procent av svenskarna är överviktiga eller feta, närmare bestämt 57 procent av männen och 44 procent av kvinnorna, känns inte nåt vidare värst positivt.

Att förringa problemet med övervikt med att hävda ”fet och fit” är en lika smart problemlösning som strutsens ”stoppa huvudet i sanden”

Det kanske inte är läge att skrika att det råder ”hälsohets” och ”träningshets” inte ens yva sig över ”vikthets” känns okej, kan jag tycka.

Jag kanske borde sluta förfasa mig och sluta raljera över korkade mirakeldieter, då en majoritet av svenska folket behöver gå ner i vikt, one way or the other. Fast nä, då korkade dieter helt uppenbarligen inte lyckats göra oss mer fit utan bara fetare, så fortsätter jag.

Ännu fler märkliga dieter är nog inte tricket, vad vi borde göra är att förändra miljön runt omkring oss och helt enkelt underlätta sunda kostval och fysisk aktivitet. Jag har skrivit om ”ohälsohetsen” vi lever i. Vi kan inte ens tanka bilen utan att gå in på macken utan att få en gigantisk korv med bröd på näthinnan, kanelbullar och läsk till lockpris. Skitmat är designad för överätning. Socker, raffinerade kolhydrater och sunkiga fetter har den effekten på oss. Överätning resulterar i övervikt. Övervikt är skittrist och leder både till ohälsa i sig och leder ofta till ökad inaktivitet – det leder definitivt till ohälsa och försämrad livskvalitet.

Jag är i regel emot förbud och onödiga regleringar och tror trots allt på att på individens eget ansvar, men Hallå Hej!-  Det börjar gå överstyr nu! Vi kanske borde se till att göra de sunda valen lättare att ta? Se till att frukten blir det givna valet framför chokladen. Sätt åldersgräns på Mc Donalds? Bättre pris på Mini Meal istället för mängdrabatter? Skatt på läsk borde vara självklart och ett uppvisande av handikapptillstånd för att ta hissen kanske kunde vara nåt..

Vi kanske skulle göra kampen att får energiintaget att matcha energiutgifterna lite enklare för majoriteten av den svenska befolkningen (51% remember..) och dessutom se till att minimera risken för att fler hamnar där?

När jag skrev om detta sist började någon skrika om ”hälsohets” och ”ortorexi” ett tillstånd där hälsointresset slagit över så fullständigt att det är allt annat än hälsosamt. Man beräknar att ca 3 procent av befolkningen lider av det. Jag vill inte förneka att det problemet finns men att inte kunna lyfta det faktum att vi behöver förändra miljön för att underlätta för de 51 procent överviktiga eller feta av respekt för att 3 procent kan bli hetsade, känns inte rimligt. Att få ovan nämnda respons när man väljer själv bort skitmat, uppmanar andra till det och vill underlätta till sunda val, är inget annat än ett bevis för att vår syn på mat är, ursäkta språket – åt helvete och det måste vi gör a nåt åt.

 

/Carolin Helt, Int Lic PT

 

 

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.