Nä, att välja bort skitmat betyder inte att man lider av ortorexi..

Det är nog så att vi lever i en tid då de ansträngningar att försöka missförstå varandra är det mest ansträngande vi tar oss för..

För på något sätt hoppas jag innerligt att det är just missförstånd som var orsaken till kommentaren om ortorexi till mitt senaste inlägg

”Det finns något som heter Ortorexi. Handlar inte om att man äter nyttigt, utan att man blir besatt av vad man stoppar i sig och mår fruktansvärt dåligt av det!!!”

Om det inte handlar om ett missförstånd så måste det väl ändå vara det bästa beviset för att vår syn på mat är, ursäkta språket – åt helvete. Att få ORTOREXI-stämpeln i pannan för att man väljer bort skitmat i mesta möjliga mån, det är inte okej.

Inte okej för mig och många med mig. Det är inte heller okej för dom som på riktigt lider av ortorexi. Ortorexi är en psykisk sjukdom, där den psykiska ohälsan tagit sig uttrycket – extrema mängder träning och en kostregim som inte är sund på något sätt. Mat med för lite energi och som är ”fritt från” i stort sett allt utom ångest. Det finns inget hälsosamt i det, ett självskadebeteende som ska behandlas för vad det är – psykisk sjukdom. Det är inget som botas av att äta en semla eller två.

Jag poängterade  vikten av att inte ha dåligt samvete över vad man väljer att äta. Och jag har på intet  sätt förespråkat nolltolerans. Nedanstående är saxat från inlägget som kommenterats-

Ät semla i morgon om du vill och tycker det är gott, ha inte dåligt samvete över det för tusan! Det är inte det jag är ute efter, men detta i kombination med att vi alla måste fira att det är fredag varje vecka, den stora högtiden Melodifestivalen som pågår i 6 eller är det 7 veckor, samt då allt det där som vi råkar peta i oss i förbifarten för att det är tillgängligt och vi liksom ännu en gång glömt planera middagen/lunchen idag igen. Alltså igen, vi har ett problem när de sunkiga valen blir regel och inte undantag…”

Jag kan då inte någonstans läsa in ett ortorexi i det budskapet.

Nä hörni, det är inte speciellt normalt att ta hand om sin kropp idag men det är ta mig tusan inte okej att få en diagnos om psykisk sjukdom kastad på sig när en gört. Punkt och over and out för den här gången.

 

/Carolin Helt, Int Lic PT, inte helt normal och fullt frisk kanske just bara därför

Ps. Semlan ovan fick jag av en humoristiskt lagd e3an förra fettisdagen. Jag åt det gröna och njöt helt utan ångest hela vägen

 

 

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.