”Men vännen, var rädd om dig själv..”

Ja, det är ju en fras man hör titt som tätt. Nä, ingen har sagt så till mig, jag verkar inte sända ut signaler om att jag behöver det..

Jag har bara hört det sägas till andra och jag vet inte jag, det som verkar menas tycker jag inte är så vidare värst snällt alls faktiskt.

Det har sagts i sammanhang som har med träning och olika former av matval.

Men var lite snäll mot dig själv nån gång” –   ”… och ta en nu en bulle, jag har ju bakat” i samtal vid fredagsfikat vareviga fredag pga vill komma i form genom att välja en mer hälsosam kost.

Kanelbullar och annat jox äter väl de som gillar det just pga att de gillar det och inte för att vara ”snälla” mot sig själva. Socker, raffinerade kolhydrater och sunkiga fetter som ofta är vad dylikt innehåller, är väl ändå inget som kan klassas som att vara” snäll” mot sig själv? Ät det för att det är gott.punkt.

Det känns lite som att  folk som gör sitt bästa för att undvika skitmat och sen borde fira sina framgångar med att äta just den där skitmaten de varit så duktiga på att undvika.

Nästa tillfälle jag hörde uttrycket att vara ”snäll” mot sig själv, ja då handlade det om träning. Någon med ett tydligt prestationsmål  och med  tydlig handlingsplan för att uppnå målet, fick rådet att låta bli att följa planen.  Är det verkligen snällt mot sig själv?

”Ge dig själv sämre förutsättningar att nå ditt hett eftertakade mål”

Ja, det är ju det man säger.

Det verkar som att vara ”snäll mot sig själv ” för många handlar om att inte ställa några krav på sig själv, att göra saker som försämrar ens chanser att må och vara som man allra helst vill må och vara. Är inte det märkligt ändå? Om att vara ”snäll mot sig själv” betyder det så måste det antingen vara fel på målbilden eller så är man inte alls snäll mot sig själv, kan jag tycka.

Att bara göra det som är behagligt, enkelt och som för stunden känns mysigt – är det verkligen att vara ”snäll” mot sig själv?

Inte om ni frågar mig. Men jag är å andra sidan en väldigt känslokall och oempatisk person. Det har jag hört sägas på TV nämligen.

HEPPÅER!

/Carolin Helt, Int Lic PT och snäll på riktigt, både mot mig själv och andra

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.