Manligt vs kvinnligt…

Jag är, trots att jag är en jämställdhetsivrare, fullt medveten om att det finns vissa skillnader mellan könen. Fysiskt är det helt uppenbart vissa skillnader. Men hur avgörande är dessa skillnader i träningssammanhang?

Jag var ju som bekant på egovecka på Playitas härom veckan. En vecka där jag deltar i en del arrangerade pass, då passar jag på att hålla en låg profil, hålla mig lite i bakgrunden sådär, njuter liksom av att inte vara den som styr och ställer för omväxlings skull. Redan pass nr 2 sket det sig dock…

Det var under ett crossfitpass med ca 20 deltagare, en salig blandning av motionärer i olika fysisk form, hälften män och hälften kvinnor. Instruktören, en riktigt duktig kille, gav bra instruktioner men han  gav också viktrekommendationer på kettlebells för ”tjejer” och menade även att tjejerna skulle ha som mål att kasta bollar lite lägre upp i luften än killarna. Där och då sprack min strategi om att jag skulle hålla låg profil och vara lite grå och anonym i bakgrunden.

Jag undrade om det var ok att jag som medelålders tant eller ja, ”tjej”  lyfte tyngre och kastade högre än rekommenderat?

 

Och ja, det var det väl. Schysst, verkligen. Jag blev på riktigt förbannad av ordvalet, det hanterade jag genom att lyfta mitt tyngsta och kasta mitt högsta. Men andra inom kategorin ”tjejer” kan ha reagerat med att inte ens pröva att utmana sig och helt enkelt begränsa sig pga av det råkade vara ”tjejer”.

Eller tänk om den lille mannen som aldrig varit på liknande pass någonsin och som hamnat mellan de två biffiga yngre männen, tänk om han kände nån form av press på att han inte fick ta vikterna som blivit klassat som ”tjejvikter”. Tänk om han liksom skulle förhäva sig bara för att han råkade vara man?

Jag tog även upp det med instruktören efteråt, korrigera ordvalet för tusan, det är inte bara provocerande för mig, det är en inkorrekt instruktion.

Om vi hade radat upp männen på en linje, i fallande ordning efter starkaste man till den minst starka mannen och rada upp kvinnorna enligt samma princip – det hade varit större skillnad mellan den starkaste mannan/kvinnan vs den minst starkaste mannen/ kvinnan än vad det hade varit om den starkaste mannen jämfördes med den starkaste kvinna eller motsvarande på den minst starkaste sidan. Inte bara i den lokalen utan så ser det ut rent generellt.

Så vad vill jag ha sagt med detta?

Lägg av med att kategorisera tjejigt och grabbigt. Det blir i så många avseende fel, begränsande, hetsande och bara tokdumt.

//Carolin Helt, Int Lic PT och stark tant

Btw- instruktören, som jag tränade för flera pass efter det, ändrade sitt ordval och höll rackarns bra pass efter det. Han kan tacka mig sen…

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.