Mål och förberedelser i all ära men det kan också bli ett fängelse

Känslan! Ni vet känslan när man lär sig något nytt eller rättare sagt när man får en ny insikt. Min nya fick jag från Framgångspodden (som vanligt) och denna gång var det något  Skavlan sa.

Han sa ungefär så här ” jag förbereder mig mycket inför intervjuer vilket gör mig framgångsrik men ibland så sätter jag för höga mål och förbereder mig för mycket. Det blir som ett fängelse som gör mig mindre flexibel”

Där har vi det!
Många av oss är så styrda av en förberedelse och ett högt mål så om vi stöter på patrull går det ofta åt helvete (läs vi ger upp)

I mitt fall är det i mina coach samtal med klienter. Jag vill va förberedd, har förberett frågor mm. Allt ska vara perfekt! Där i detta kan jag missa det viktigaste, lyssna. Jag behöver bara lyssna, sen kommer svaren och resten av frågorna av sig själv. Jag kan luta mig tillbaka på min kunskap och erfarenhet och använda den. Flexibiliteten har räddat mig så många gånger.

Vidare… Tänk er att ni sätter ett mål att träna på gym vaaaarje dag (vilket jag hör folk säga ofta) Det är absolut inget fel i det men om det kommer något emellan? Ni kan inte ta er till gymmet eller vad det nu är så rasar världen. Det är då lätt att ge upp för det har ju redan skitit sig. Ja, som vanligt då.
Hade målsättningen varit att ni ska röra på er /träna varje dag så hade möjligheterna varit fler. Hoppa upp och ner på samma ställe 100 gånger så ska ni få se att det blir grejor av det med. Man löser det helt enkelt. Man fastnar inte i ett fängelse som gör att man tappar sugen, ger upp och tar på sig den där jädra offerkoftan. Livet kommer emellan – vänj dig.

Tänk er en målsättning där det baaaara ska ätas grönt mm. Jepp, det hör jag också väldigt ofta.
Men så händer det! Ni är på ett ställe där ni inte har tillgång till det ni önskar och det låser sig helt i hjärnan. Ni är så styrda av ert mål så ni hittar inte lösningarna.

Tänk på detta i jul. Var inte så jädra korkade och tro att ni blir feta om man äter för mycket lax och sill eller annan mat under ett par dagar. Skulle det slinka ner en eller två lussekatter så va chill med det också. Det är inte kört, ni behöver inte ge upp men framförallt så behöver ni inte gå all in på Alladinasken!

Tro nu inte jag är emot höga mål eller noggranna förberedelser. Jag är emot när det styr er så in i vassen så det blir som ett fängelse. Ett fängelse som dödar er flexibilitet! Flexibilitet som för övrigt är svart bälte i mental styrka. Kan va en bra julklapp till dig själv kanske?

Hälsningar Lisa Kaptein Kvist, Pt, mental tränare, föreläsare i ämnet och svart bältare i Mental träning!

Kommentarsfunktionen är avstängd.