”Mäh, ska du titta på tv ikväll igen?!”

…said no one ever. Men att ifrågasätta den som tränar efter jobbet var och varannan dag, det går alldeles utmärkt det.

Träna gärna men helst inte va? Och om du gör det, gör det helst inte för hårt eller för ofta. Låt det helst begränsas till motion, och därmed inget som provocerar.

Och ÄT för guds skull för att tillfredsställa andra mer än dig själv. Ja, ät så att andra mår mindre dåligt över vad du petar i dig Om du inte gör det utan månar om vad du äter samt tränar i tid och otid och ändå råkar drabbas av en vanlig simpel förkylning en gång om året- ja, då begriper ju alla att det beror på överträning och en i övrigt alltför extrem livsföring.

Hade jag levt mitt liv enkom på sociala medier så hade jag kanske trott att hälsohets är ett problem att brottas med.

Nu lever jag tack och lov IRL och träffar helt vanligt folk som tränar för att de mår så jäkla bra av det. De äter sånt som de mår jäkla bra av och som gör det idoga tränande möjligt.

Och vad får dom för respons på det?

Man kan ju tycka att i ett så upplyst land som Sverige borde de få high fives vart de än vänder sig pga de inte tillhör de 46% som har så sunkig kondition att det påverkar deras hälsa negativt. De tillhör heller inte de 51% som är överviktiga eller feta.

Men icke…de får allt som oftast försvara sina val inför en skeptisk omgivning. På något sätt är det helt orimligt i mångas värld att man kan uppskatta träning så vida pass mycket att man lägger mer tid och kraft på det än vad som känns bekvämt för den som står vid sidan av.

”Det är ju inte normaaalt som du håller på..” Nej inte det minsta normalt, men ta en titt på siffrorna ovan – det som är normalt i dag är inte speciellt hälsosamt.

Det kanske inte är så konstigt att det frossas i budskap på sociala medier om hur mycket vi är värda att ta det lugnt och att vi duger som vi är, då det är ganska uppenbart att det ”normala” sättet att leva sitt liv på uppenbarligen inte duger det minsta.

Heppåer!

/Carolin Helt, Int Lic PT och tack och lov- allt annat än normal..

Kommentarsfunktionen är avstängd.