Lucka nr5 – Vad baserar Du dina åsikter på?

Mindfullness är populärt men idag vill jag slå ett slag för factfullness. Ordet har jag snott från Professor Hans Rosling och han är ju en smart rackare..

Vad baserar du dina åsikter på? Saker du läst eller hört nån säga? Eller kanske känslor? Magkänsla? Eller baserar du dina åsikter på fakta?

Factfullness – den rogivande vanan att bara bära på åsikter som grundar sig på fakta..

Professor Hans Rosling sa ovanstående på radion härom dagen och jag var tvungen att stanna bilen och skriva ner det. Tänk va härligt det skulle vara om vi alla, i mesta möjliga mån, grundade våra åsikter på fakta istället för på tyckanden, anekdoter och känslor! Så många konflikter, myter och annat trams vi skulle slippa!

Nu för tiden är det inte bara kvällstidningarnas löpsedlar som kan vilseleda oss, sociala medier är rackarns bra källor till att sprida myter och känslobaserade åsikter.  Hur många kost – och träningsmyter florerar det inte där?!

Just nu är det mycket snack om att clementiner är förfärliga giftkällor ”usch då, nä nåt gift vill jag inte få i mig” tänker nån och stoppar munnen full med skumtomtar..

Och sen var det väl det här med kött också och mjölk, för tusan det kan väl ändå aldrig vara ”natuuurligt” för oss att stoppa i oss? Eller? Det där beror ju väldigt mycket vem man frågar och var man söker sin information.

”Vilka kostråd ska man tro på då? Det ändrar sig ju hela tiden?” Är det verkligen så? Nja, den samlade forskningen skiljer sig inte speciellt mycket åt men dyker det upp en liten liten studie som visar på något som tyder motsatsen till det vi redan visste så blåses det upp stort som attan i media.  Det gäller att vara källkritisk…

Låter något orimligt bra eller dåligt är det förmodligen just det – orimligt.

Ett tips  – får man tydliga, bestämda och precisa svar på oprecisa frågor, då har man frågat fel person. Ty det är väldigt sällan som det är ”ja” eller ”nej” som är rätt svar, allt som oftast är det ”det beror på”. Vem frågar och vad är syftet med frågan. Det är väldigt sällan svart eller vitt.

Ta för vana att ställa följdfrågan ”Varför?” kan den som kommer med påståendet inte ge ett faktabaserat, nyanserat svar på det som du förstår, fråga igen eller fråga någon annan. Ställ dig själv frågan ”varför” med jämna mellanrum. Är Du en sån som å det bestämdaste hävdar dina åsikter utan att ha dem förankrade i uppdaterade fakta?

Jag har lärt mig en sak genom åren – Ju mer jag lär mig desto mer inser jag att jag inte vet.

Går det verkligen att vara ”factfull” på de premisserna? Jajamän! Genom att ha en ödmjuk inställning det man vet, införstådd med att de fakta som nu finns kan komma att uppdateras och ens åsikter därmed kommer att förändras. Och visst är väl det häftigt! Alltid på tå och alltid med nya saker att lära 😀

//Carolin Helt, Int Lic PT, Kost- och hälsorådgivare, factfull och ständigt på jakt efter nya fakta

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.