Lucka nr 9 – Bästa spartipset, köp inte boken!

Nu har han gjort det igen.. Dr Money eller förlåt – Dr Mosley, han har skrivit en ny bok.Det här är snubben som skrev 5:2 boken som tog svenskarna med storm för ett par år sen..Vad fint ändå, att han hann få ut boken så här lagom till jul…

Han skrattar säkert fortfarande hela vägen till banken efter den succén senaste boken.  Nu släpper han alltså – ”Blodsockerkoll på 8 veckor”. Det utlovas snabba resultat på både diabetes och övervikt. Och vet ni vad, det är precis vad som kommer ske om man gör enligt råden i boken. Han håller vad han lovar den där Dr M, jajamän!

Ty på  en diet bestående av 800kcal om dagen i 8 veckor är det precis det sker oavsett vad det är du väljer att peta i dig egentligen. Det är inte precis raketforskning..

Man får effekten även om man väljer vilken galen pulverdiet som helst, det höll Dr M med om i nyhetsinslaget jag råkade se häromdagen. Men det är klart, det lyckas man kanske inte knåpa ihop en hel bok om. Inte ens Dr M som är så rik på ord, han har ju faktiskt även lyckats skriva en hel bok om att träna i 3min.

Är man tillräckligt överviktig är 800kcal (eller inga alls) om dagen i x- antal veckor ett välkommet avbrott i övergödningen av kroppen. Att skrika ”SVÄLT!” finns det ingen anledning att göra, energi finns sparad och det är bara bra om den går åt. Den gode doktorn ska ha kredd för att han förspråkar bra mat – grönsaker och fet fisk, det borde ta mig tusan vara grunden i typ allas kosthållning. Han ska även ha kredd för att upplysa allmänheten om att det kalorirestriktion som gäller om man ska tappa i vikt och att egentligen alla tecken på ”välfärdssjukdomar” (sjukt konstigt ord) minskas när man som överviktigt börjar tappa kilon.

Det där är ju intet nytt under solen, det är precis vad alla tråkiga kostråd gått ut på i urminnes tider. Ni minns den gamla mossiga Medelhavsdieten va? Bra skit det.

Så hallå hej! Behöver vi verkligen ännu en diet att följa? Måste vi verkligen kasta oss ut i ytterligheterna varendaste gång som det ska till en förändring av matvanorna? Är det nödvändigt att tokbanta? Han gav en förklaring till varför det är just tokbantning varenda dag ( inte bara 2 dagar i veckan) är hans grej den här gången – gillar man inte grönsaker i vanliga fall kommer man älska dom om det är typ det enda man får äta under 8 veckor. Ok, han har en poäng där. Ingen krydda är bättre än hunger..

Men hur vårt kan det vara att peta i sig grönsaker egentligen? Det är helt klart något jag missar här.

En annan liten fundering angående detta med denna lilla Quick fix- vilka kilon vill vi tappa? Fett va? Tokbantar man på detta sätt ( rätt klent med protein i menyn dessutom)kommer en hel del muskelmassa ryka på köpet. Lite tokigt då det är rätt lätt att förhindra om man kunde ha lite tålamod och kanske sikta på en mer bestående förändring.

 

Ät bra mat och ät med måtta. Hur svårt kan det va?

 

I förhållande till hur svårt det kommer vara att leva på 800 kcal om dagen i 8 veckor så tycker jag nog att den frågan är berättigad…

Kan tycka att man skulle kunna förvänta sig lite mer av en doktor och vetenskapsjournalist ändå. Men just ja, framför allt är han ju författare. Succéboks författare och en marknadsförare utan dess like.

Mitt bästa spartips alltså – Köp inte boken. Läs nåt vettigt i stället. PT På Riktigt till exempel, det dessutom helt gratis. Hur sjukt är inte det när man tänker efter?

 

//Carolin Helt, Int Lic PT,  full av klokheter helt gratis

 

 

 

 

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.