Lucka nr 7 – Vila från rätt saker..

Nyss hemkommen från en fantastisk egovecka på Playitas har jag kommit till en och annan insikt och åsikt…

Nåt jag inte behövt göra denna gång är att bemöta alla viloivrare eller ”fitshamers” som jag härmed väljer att kalla dom som brukar göra väsen av sig när det vankas semester. Ni vet all dom där som kommer med kommentarer som ”Vila är också viktigt” ”det är viktigt att unna sig” och så läggs det ut bilder på ben i horisontal läge och paraplydrinkar.

Det kan bero på att det inte är deras högsäsong just nu. Den kommer till julhelgen var så säker. Sen varar den fram till och med Trettonhelgen. Ty mellan jul och Trettonhelgen, alla övriga högtider, fredagar, lördagar och söndagar samt under sommarsemestern, är allt som kan vara inspirerande och motiverande i vanliga fall mest bara provocerande.

Fitshamers tar dock icke time-out fullständigt däremellan. De hittar andra offer under tiden.

Nu är det de träningsivriga som råkat drabbas av förkylning eller annan sjukdom som ska utsättas för ”fitshaming”.

”Det är för att du tränar så mycket”

Det är deras svar på precis allt. Om det så handlar om nageltrång, en finne på hakan, tandvärk, vinterkräksjuka eller en simpel förkylning. Orsaken till allt eventuellt ont som kan drabba en tränande individ måste ju helt enkelt bero på just träningen.

Jag har som sagt haft en riktig egovecka och har ägnat mig åt det jag älskar allra mest-

Träning! Som jag har tränat! Hur mycket jag vill, när jag vill och vad jag vill. Det har blivit 4-5 pass om dagen. Det är mycket, jag vet. Men eftersom jag dessutom har sovit extra mycket. Jag har nog släckt sänglampan runt 20:30 varenda kväll och vaknat vid 06:30 snåret varje morgon. Jag har dessutom återhämtat kroppen med god, nyttig och rikligt med MAT. Som jag har ätit! Jag har ätit precis så mycket som kroppen har velat ha för att ha kraft och energi att träna som jag har gjort.

Och hur mår jag efter en sån vecka? Förfärligt sliten va? Träna 5 pass om dagen va?! VA?! Hemskt ledsen om någon nu blir besviken men jag känner mig som ett krutpaket! Full av kraft och energi. Tantakroppen har likt en svamp sugit in allt gott jag gett den och den är STARK, SNABB och jäkligt välmående. Alla småskavanker jag hade känningar av när jag åkte är som bortblåsta! Vet ni, de 5 timmar jag tvingades sitta still på planet slet mer på tantakroppen än vad alla de där träningspassen gjorde tillsammans.

Vanliga motionärer behöver faktiskt inte tänka nåt nämnvärt på att ha ”vilodagar” från träning. Att variera träningen däremot, jajamän! Variera styrka med kondition, högintensivt med lågintensivt men att vara fysiskt passiv är inget vi behöver sträva efter. Fundera mer på hur vi kan undvika att hamna sittandes på rumpan i tid och otid.

För vet ni, det är inte träningen som tröttar. Det är inte de goda vanorna och rutinerna som krävs för att behålla dessa vanor som sliter. Det är allt det andra! Sena kvällar, tidiga mornar, stress och press att hinna allt det där andra som anses vara så viktigt, ja typ livet i övrigt. Men vad är det vi som är ”fitta” får välmenta råd att dra ner på – jo, träningen. Det som håller oss på topp och betydligt mer på tå än alla dom andra som låter bli…

Lucka nr 7 tillägnas alla fitshamers – vik hädan!

eller skit på er! Det är väl det finaste sättet jag kan uttrycka det på..

//Carolin Helt, Int Lic PT, Starkare och snabbare än förut..

 

 

Kommentarsfunktionen är avstängd.